Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Czemu na wyniku histopatologicznym nie podano, iż zmianę usunięto w całości?

Gość Anna

Rekomendowane odpowiedzi

Nurtuje mnie taka sprawa, iż dostałam wynik histopatologiczny o treści *Naevus melanocyticus dermalis* i to wszystko, nie ma wpisu, czy usunięto w całości, czy z marginesem, kompletnie nic. Czy to lekarz, który znamię usuwa przekazuje taką informację do histopatologii, że usunął całość, czy histopatolog samodzielnie na podstawie wyciętej zmiany ocenia wycięcie? Miałam bardzo duże, grube znamię (praktycznie wyrastało mi na ok. 7mm grubości z środkowej części ucha, ale nie z kanału) i boje się, że mogły zostać jeszcze komórki barwnikowe i to może w przyszłości być niebezpieczne. Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.

Lekarz, który usuwa znamię - usuwa je zawsze z jakimś marginesem. Natomiast to patomorfolog określa po badaniu histopatologicznym, czy zmiana została usunięta w całości. Ja usuwałam ostatnio 6 znamion i zawsze w wyniku histopatologicznym było napisane : * Excisio completa* - czyli usunięto w całości, albo *marginesy wolne*, co oznacza to samo.

Wydaje mi się, że gdyby zmiana nie była usunieta w całości, to patomorfolog by o tym napisał. Wydaje mi się, że ten wynik należy rozumieć tak, iż skoro nie ma nic napisane, to znaczy że jest usunięte w całości. A najlepiej zapytać chirurga, który wycinał. Wyniki histopatologiczne są różnie opisywane. Ja np przy każdym znamieniu miałam opisane - usunięto w całości czy marginesy wolne. Ale jak np miałam łagodne zmiany rozrostowe usuwane z kręgosłupa, to już na wyniku nie było wzmianki czy usunieto w całości ( co dla neurochirurga było jasne, że usunieto). Jeśli jednak ma pani obawy, najlepiej proszę się skontaktować z chirurgiem, który wykonywał zabieg.