Gość Ania M Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Witam serdecznie ,zwracam sie do Pana z takim pytaniem,otóż trzy dni temu w domu chwycił mnie silny mocny ból z tyłu pleców a jednocześnie w obydwu bokach strasznie promieniował ,do tego gorączka ponad 39 stopni i wymioty w nocy po 4 razy.Rano udałam sie do lekarza który stwierdził że być moze to ból nerek ale nie jest pewny,przepisał mi Zinnat i dał skierowanie by zrobić badanie moczu.Ale ten lek mało pomógł..ból teraz bardziej promieniuje juz na dół brzucha nie boli jak wcześniej.A oto wyniki moczu: barwa-żółta,ciężar-1,015. pH-5,0, Urobilinogen3,2 ,białko -ślad, Azotyny-obecne, Erytrocyty-wykryto, Leukocyty- wykryto,osad moczu-kryształy szczawianu wapnia-nieliczne.Podejrzewam że to są kamienie czy mogę mieć rację?Bardzo proszę o odpowiedz.Z góry bardzo dziękuje.Ania M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ten wynik badania ogólnego moczu jest bardzo ogólnikowy. Nie powinno laboratorium stosować sformułowania Erytrocyty-wykryto, Leukocyty- wykryto, bo tak dokładnie ile wykryto czy 1 czy np. 20. To bardzo istotne. Jeśli stwierdzono erytrocyty świeże to rzeczywiście może to świadczyć o kolce nerkowej spowodowanej kamicą. Podwyższona temperatura może świadczyć o zakażeniu moczu spowodowanym też drażniącym wpływem kamieni (leukocyty w moczu). Radziłbym jeszcze wykonać USG jamy brzusznej zwłaszcza układu moczowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania M Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Dziękuje bardzo za odpowiedz,poprosze lekarza o skierowanie na USG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi