Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiększone węzły chłonne od trzech lat

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od stycznia 2008 zaczęły mi wyskakiwać węzły chłonne na szyi, karku, pod pachami i w pachwinie. Po wykonanym badaniu TK w sierpniu 2008r. nie znaleziono ogniska zapalnego, które mogłoby dać odczyn zapalny tych węzłów. Badania krwi w normie. Dentysta, ginekolog, otolaryngolog również nic nie stwierdzili. Badania na monolukleozę, toksoplazmozę i cytomegalię ujemne. Miewam stany podgorączkowe w granicach 37- 37,5, a ostatnio zmęczenie, bez konkretnej przyczyny, daje mi się we znaki i to bardzo. Węzły podżuchwowe do 14 mm. Ostatnio jednak zdecydowałam się wykonać kontrolnie usg, ponieważ węzły po prawej stronie pod żuchwą zmieniły kształt, tzn. były trzy podłużne, a wyczuwalnie zrobiło się ich jakby więcej. Usg wykazało coś czego do tej pory nie było tzn. Po obu stronach szyi węzły prawidłowe z hyperechogeniczną wnęką*. Po lewej stronie pojawił się węzeł 14 mm, wcześniej go nie było. Moje pytanie dotyczy tej hyperechogenicznej wnęki-czy powinnam się obawiać, czy zmęczyć lekarza żeby wyciąć węzła do badania histopatologicznego? Proszę o pomoc bo dwa i pół roku nie wiedzy na czym się stoi. Onkolog powiedział, że na razie (sierpień 2008r.) jest ok ale gdyby pojawiły się niepokojące objawy, to mam się zgłosić. Czy te hyperechogeniczne wnęki są tym niepokojącym objawem.

Jeśli węzły chłonne zmieniły swoją wielkość, kształt i lokalizację radziłbym wykonać wycięcie pojedynczego węzła chłonnego i poddanie go badaniu histopatologicznemu. Tylko takie badanie wyjaśni dokładnie jaki jest stan węzłów chłonnych. Badanie USG węzłów chłonnych jest niejednoznaczne (może budzić podejrzenie procesu rozrostowego).