Gość a Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Równo za dwa tygodnie mam mieć zabieg. Podczas *badań* u chirurga dostałem skierowania na: prześwietlenie klatki piersiowej, badanie krwi, badanie grupy krwi, oraz na EKG. Nic mi nie powiedziano co, gdzie i jak... Wszystkie badania zrobiłem dopiero dziś (EKG zrobię jutro, oraz odbiorę wyniki badań krwi) - tak mi powiedział chirurg, aby dwa tyg przed to porobić. Z tym że dopiero dziś (przypadkowo, nie od lekarza) się dowiedziałem, że należy zaszczepić się przeciwko żółtaczce i to tak z miesiąc przed. Nie zaszczepiłem się... i co teraz? Dodatkowo dowiedziałem się, że nawet jak się zaszczepię teraz to, to szczepienie mi nic nie da, bo za późno będę szczepiony. Nawet nie wiem gdzie mogę się zaszczepić i czy przypadkiem nie będę musiał za to sam płacić. Druga sprawa jest taka, że mam jakieś tam (niby łagodne) nadciśnienie i nie wiem, czy mam dodatkowo iść do jakiegoś lekarza na dodatkowe przebadanie ? (do anestezjologa?) Jestem zły że ci państwowi lekarze mają pacjentów w tak głębokim poważaniu, o niczym nie informują, wszystko robią z wielką łaską, aż się boję iść do tego szpitala na ten zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Nie zaszczepiłem się... i co teraz? - nie ma Pan obowiązku szczepienia się, szpital powinien zapewnić Panu pełne bezpieczeństwo przed zakażeniem się żółtaczką wszczepienną Nawet nie wiem gdzie mogę się zaszczepić i czy przypadkiem nie będę musiał za to sam płacić. - można zaszczepić się u lekarza rodzinnego, szczepionkę na receptę trzeba wykupić we własnym zakresie Druga sprawa jest taka, że mam jakieś tam (niby łagodne) nadciśnienie i nie wiem, czy mam dodatkowo iść do jakiegoś lekarza na dodatkowe przebadanie ? (do anestezjologa?) - jeśli nadciśnienie jest niewielkie, kontrolowane, prawidłowo leczone nie jest przeciwwskazaniem do znieczulenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi