Gość Grażyna Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Odnośnie pojedynczych torbieli nerek napisał Pan, że: Leczenie obejmuje tzw. obliterację (podanie do torbieli środka powodującego jej zanik) lub wycięcie w niej „*okna”* umożliwiającego ewakuacje płynu i wchłanianie go przez tkanki otaczające. Proszę napisać dlaczego nie wykonuje się takiego leczenia do wielotobielowatości. Oraz pytanie było zadane rok temu na tym forum: *Witam. według informacji ,które ostatnio zdobyłam ,prowadzone są w polsce badania na grupach ochotników , nowego leku - rapamycyna - mającego wpływ na zmniejszenie torbieli nerkowych . dostępne mi żrudła mówią o prowadzonych tego typu badaniach już przed 10-laty usa . w pózniejszym czasie również w europie. wyniki tych testów są wyjątkowo obiecujące. jeśli to możliwe proszę o informacje gdzie takie testy prowadzono w ostatnim czasie lub będą prowadzone w niedalekiej przyszłości. Jolanta D., ~* Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Proszę napisać dlaczego nie wykonuje się takiego leczenia do wielotobielowatości. - gdyż w tym wypadku torbiele zajmują większą cześć miąższu dlatego takie leczenie mogłoby wywołać powikłania (np. przetoki moczowe) lub doprowadzić do całkowitego unieczynienia nerki jeśli to możliwe proszę o informacje gdzie takie testy prowadzono w ostatnim czasie lub będą prowadzone w niedalekiej przyszłości. - niestety nie mam w tym względzie żadnych informacji, najlepiej w tej sprawie popisać na forach urologicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grażyna Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi