Gość Edyta Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Moje pytanie jest następujące: czy wynik rozmazu krwi 1% granulocyty kwasochłonne dają mi pewność, że nie mam pasożytów? Od pewnego czasu zauważam w kale duże ilości nabłonka, mam też częste zaparcia (tylko zaparcia - żadnych biegunek), morfologia książkowa, mam 23 lata. Czy taki nabłonek musi być niepokojący? Powinnam się martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Raczej takie nabłonki nie budzą niepokoju. Sam wynik rozmazu nie wyklucza pasożytniczej choroby. Aby wykluczyć pasożyty trzeba dać kał na badanie cyst i jaj pasożytów. Wątpię jednak, aby takie objawy miały podłoże pasożytnicze. Przewlekłe zaparcia diagnozuje się najczęściej wykonując kolonoskopię. Trzeba w tej sprawie skonsultować się najlepiej z gastroenterologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi