Gość agnieszka Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Witam. Mój problem polega na tym iż od prawie roku mam problemy z wysalaniem stolca i bólami brzucha. W listopadzie 2009 roku lekarz stwierdził, że mam jelita jak powrozy i przepisał jakieś leki.Nie zlecił badań dopiero za 3 razem udało sie mu trafić z lekami i bóle znikły, wydalanie stolca powróciło. Problem pojawił się znów w kwietniu.Do bóli i braku stolca doszło krwawienie z odbytu.Skierował mnie do poradni proktologicznej.Muszę nadmienić ze w mojej rodzinie dziadek miał raka jelita grubego i obecnie tata miał usuniętego i ma stomie.Lekarz skierował na kolonoskopię.Okazało się, ze miałam 2 polipy wycinki dano do badania oprócz tego bardzo silnie obkurczone jelita i obrzękniete (tez pobrali wycinki) Do tego esica pokryta śluzem Kanał odbytniczy zaczerwiony, pokryty włóknikiem z pojedyńczymi skrzypami.Rozpoznanie po łacińsku : polypi coli.infl.reg canalis ani.cruentes. Po badaniu kazał sie zgłosic do kontroli jak beda wyniki biopsji.Jednak po tygodniu od koloskopi bule nie ustapiły,brak stolca również i pojwiły sie krwawienia.Kazał przyjść do szpitala celem zbadania.Pobadał przepisał wlewki i witaminę E w tabletkach.I znów kazał sie zgłosic na kontrole.Poszłam ale okazało sie ze nie przyjmuje bo jest na L4 i dopiero zapisy na kase chorych są na połowe lipca 2010.A ja nadal mam bóle brzucha, brak stolca a jak juz jest to małe twarde bobki i wydalane z bardzo wielkim bólem a do tego znów załważyłam krew na papierze.Proszę o radę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Trzeba włączyć odpowiednie leczenie przeciwzapalne skierowane na zmienioną zapalnie śluzówkę jelita grubego wraz z lekami normującymi pracę jelita grubego. Oczywiście trzeba w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem (oczywiście po otrzymaniu wyników z badania histopatologicznego). Jeśli nie da się na NFZ, terminy są odległe trzeba udać się w tej sprawie do lekarza prywatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi