Gość Arek Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Witam, mam nadzieję, że trafiłem z tematem, ale do rzeczy. Kilka dni temu, rozciąłem sobie kawałek lewej stopy od góry koło małego palca, dosyć głęboko o skałę. Określił bym to jako *rana otwarta*, pierwszy *opatrunek* zrobił mi kolega, bo krew polała się dosyć mocno, ale rano postanowiłem go zmienić, ale nie mając nic pod ręką i nie chcąc żalić się tym rodzicom postanowiłem *przyłożyć* tą rankę (tak wiem, że jestem idiotą) papierem toaletowym i owinąłem bandażem, później krew się zaschła i ten papier nie chciał mi się odkleić więc polałem wodą, i zrobiła się z tego taka *kupa* i tak jakby się zaczęło *paprać*, chociaż wygląda jakby organizm się bronił i sączy się z tego taka *tłustawa* maź, chciał bym się TYLKO upewnić czy muszę ten papier za wszelką cenę wymyć, bo nie ukrywam, że to w miare boli, ale z kolei nie chcę, stracić potem kawałka nogi przez jakieś zakażenie albo coś. Proszę o odpowiedź i dziekuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 najlepiej usunąć papier przemywając jedynie wodą utlenioną, jedynie szerzący się czerwony, ciepły obszar od rany może niepokoić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 tzn. stopa trochę mi spuchła, ale że ciepła to bym nie powiedział, no troszkę czerwona jest, ale nie mocno. dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Najlepiej z tą raną udać się na kontrolę bezpośrednio do lekarza, aby nie przeoczyć jakiegoś zakażenia, które może wymagać antybiotykoterapii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi