Gość Rafał Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Witam. Mam problem 3 lata temu uległem wypadkowi złamałem szereg kości nadgarstka prawego,lekarz w rozpoznaniu napisał *ZWICHNIECIE KOŚCI PÓŁKSIĘŻYCOWATEJ PRAWEJ, ZŁAMANIE KOŚCI ŁÓDECZKOWATEJ Z PODWICHNIĘCIEM, ZŁAMANIE WYROSTKA RYLCOWATEGO KOŚCI PROMIENIOWEJ PRAWEJ, złamanie nie było otwarte. Lekarz zrobił mi operacje na parę tygodni usztywnił mi ten nadgarstek drutami Kirschnera po jakimś czasie nie pamiętam może 2 miesięcy zostały wszystkie druty usunięte potem rehabilitacja i ręka co prawda miałem i mam do tej pory ograniczony ruch w tej ręce ale przez te 3 lata zbytnio mi nie przeszkadzał czasami coś mnie w tym nadgarstku zakuło ale rozsmarowałem i mijało po paru sekundach. Minęło no prawie trzy lata. Ale dwa miesiące temu w ciągu trzech dni nasilił mi się ból tej reki w okolicy nadgarstka tego na którym miałem operacje miałem cały nadgarstek i dłoń spuchnięty towarzyszyła temu gorączka 38 stopni, poszyłem do lekarz i zostałem skierowany do szpitala tam przeleżałem 17 dni biorąc antybiotyki dożylnie - Gentamycyne, Biofuroxym, Metronidazol,Ketanol. Rozpoznanie w szpitalu było następujące* STAN PO ZWICHNIĘCIU KOŚCI PÓŁKSIĘŻYCOWEJ PRAWEJ I ZŁAMANIU K. ŁÓDECZKOWATEJ Z PODWICHNIECIEM. PODEJRZENIE ZAPALENIA KK NADGARSTKA PRAWEGO zrobiono mi także prześwietlenie RTG opisano je jako - zmiany o typie martwicy,półksiężycowatej, główkowatej. wtórne zmiany o charakterze przebudowy lityczno-sklerotycznej w zakresie nasady dalszej kości promieniowej, a po Rezonansie magnetycznym opis był - obszary nieprawidłowego sygnału zlokalizowane w kości księżycowatej, główkowatej i łódeczkowatej oraz w okolicy powierzchni stawowej kości promieniowej- stan po przebytym urazie tej okolicy obecne widoczne cechy martwicy tych struktur kostnych. W tkankach miękkich okołostawowych okolicy promieniowej widoczny obrzęk z cechami nacieku zapalnego . Ze szpitala wyszyłem z wypisanym antybiotykiem LINCOCIN 500mg biorę ten lek już 20dni plus antybiotyki w szpitalu co brałem dostałem także rehabilitacje jontoforezę i laser 10X. Stan nadgarstka znikomo się może poprawił nie mam gorączki i ręka nie jest spuchnięta ale w okolicy kciuka od wewnętrznej i zewnętrznej strony dłoni mam opuchnięta i utrzymuje się gorączka w tym miejscu dodatkowo mam uczucie piekące delikatnie.Nie wiem co mam robić byłem u paru lekarzy ortopedów jedni mówią ze trzeba zrobić operacje a inni mówią ze nie ma takiej potrzeby.Proszę o pomoc czy powinienem posłuchać lekarzy tych co chcą zrobić operacje, czy tych którzy antybiotykami leczyć nie wiem czyja diagnoza jest lepsza, no i co dalej będzie ze względu ze to jest prawa ręka a ja z wykształcenia jestem nauczycielem WF i niezbędna mi jest ta ręka jeszcze raz proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Trudno mi doradzać. Najlepiej byłoby jeszcze w tej sprawie skonsultować się z kliniką zajmującą się martwiczymi zapaleniami kości. Na pewno trzeba wykonać badania kontrolne. Jeśli stan miejscowy będzie się poprawiał w czasie leczenia zachowawczego myślę, że nie ma potrzeby leczenia operacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi