Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

W lewym płacie tarczycy ognisko wielokomorowe

Gość Beata

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! Ja goszczę tutaj po raz drugi. Mam 40 lat - dotąd *zdrowa jak ryba*..... Dokuczają mi bóle głowy prawej strony (nadal), zawroty, nudności i sztywnienie szyjne. Zrobiłam CT głowy (hypodensyjne ognisko o śr.7mm w móżdżku ?), USG tętnic (tutaj okey) i USG TARCZYCY ! Na pierwsze dwa badania dostałam już odp. ( Serdecznie Dziękuję:)) , natomiast proszę o odp. na temat badania tarczycy - poniżej opis: tarczyca o wym.płat prawy 10x10x28mm, płat lewy 20x24x45mm, cieśń szerok.9mm.Na granicy cieśni i bieguna dolnego płata lewego ognisko hypoechogeniczne wielokomorowe o śr.13mm.Powiększone węzły chłonne w okolicy tarczycy nie są widoczne.Do rozważenia BACC. TSH 3 - 4,44ml/Ul, a hormony FT3 i FT4 w normie. Bardzo proszę o odp., czy to coś poważnego ??? Czego mogę się spodziewać po takich wynikach ? Nadmienię jeszcze , że niedość temu wszystkiemu - *pojawiło* się zapalenie błony naczyniowej w lewym oku, oczywiście jest w trakcie leczenia. Jestem po prostu ZAŁAMANA ! Bardzo proszę o życzliwą odpowiedź i z góry DZIĘKUJĘ. Pozdrawiam.

Raczej zmiana opisywana w USG nie wskazuje na typ nowotworowy. To raczej guzek typu koloidowego. Ze względu jednak na wielkość zmiany wskazana byłaby jednak biopsja cienkoigłowa zmiany. Trzeba oczywiście z wynikiem skonsultować się z endokrynologiem. To on zadecyduje o ewentualnej biopsji tej zmiany.