Gość menia74 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam.Bardzo proszę o pomoc. W dniu 25.05.10 roku byłam operowana. Rozpoznanie -wole guzowate. Procedury-prawie całkowite usunięcie tarczycy.W szpitalu miałam niski poziom Wapnia całkowitego.Zalecono 5xdziennie pić wapno(jedna tabletka zawiera 177mg)do tego doszedł Magnez 1xdziennie i jeszcze Alfadiol 1xdziennie no i oczywiscie Euthyrox 50.Mineły ponad dwa tyg. i po ponownym wykonaniu wyników poziom wapna jest niski-8.3 gdzie norma to(8,5-10.5)ale za to fosforany nieorganiczne są za wysokie- 4,9 norma to(1.7-3.8).Wynik TSH 5.83norma to (0.27-4.2) i EO%5.3norma to (2-4).Reszta wyniku morfologii w normie.Na wizytę u Endokrynologa musze czekać jeszcze 3 tyg.Martwie się tym ,poniewąz mam ważny wyjazd.Zaznaczę też że odczuwam drętwienie stóp.Proszę o pomoc jak podnieść poziom wapnia całkowitego a automatycznie obniżyć poziom fosforanu nieorganicznego.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Najskuteczniejszym sposobem zwiększenia poziomu wapnia i zmniejszenia poziomu fosforu jest zwieszenie podaży wapnia w pokarmach i środkach farmakologicznych, a także zwiększenie dawki Alfadiolu. O tym musi zadecydować endokrynolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość menia-74 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Dziękuje za udzielenie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jonasz Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Bo trzeba pić lub jeść wapń który się wchłania. To co w większości jest na rynku to chemiczne środki, które odkładają się tylko w nerkach. Najlepszy jest wapń ze skorupek jak kurzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi