Gość asia Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Po badaniu usg jamy brzusznej opisano: nerki bez cech zastoju, w grupie dolnych kielichow nerki prawej zlog o srednicy 4mm. co to moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Oznacza to, że w nerce prawej znajduje się kamień. Jest on bardzo mały dlatego w każdej chwili może zostać wydalony co pewnie wywoła silne dolegliwości bólowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asia Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 czy istnieje jakis sposob zeby go rozpuscic? rozbic? gdzie i jaki bol bede odczowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Trzeba z tym problemem udać się do urologa. Bez określenia z czego zbudowany jest złóg trudno wprowadzic jakieś leki rozpuszczające złog. Ból bedzie bardzo silny w okolicy prawej nerki (plecy i podbrzusze po prawej stronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 mam czasem ból trudny do wytrzymania pod żebrami przechodzący na prawy bok....prawy bok mnie boli...mialam uzg .... i mam w górnym kielichu nerki prawej złóg wielkości 5mm,,,,i kilka drobniejszych mikrozlogów 3mm..... chyba duże to nie są kamienie ,ale boli naprawde mnie czasem tak mocno prawy bok......biore tylko przeciw-bolowe leki ......pozdarwiam Iwona7410@op.pl meil mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaśka Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ja z kolei mam ból promieniujący od prawej nerki, przez prawy bok do podbrzusza.Gdy znajduje się w pozycji siedzącej boli mnie aż pod żebrami.Ból w podbrzuszu odczuwam nawet gdy mam kaszel. Już nie pomaga mi no-spa. Udałam się do ginekologa. Stwierdził, że wszystko jest OK. Wykonałam badania morfologię i mocz. Wszystko jest OK. Wykonałam USG jamy brzusznej, wszystko jest OK. To dlaczego tak mnie boli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asia 2009-10-28 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Mam taki sam problem jak ty wszystko jest ok ale dlaczego boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 hej. mam 15lat i mam złóg w gornej czesci lewej nerki. czy maly kamienie tez bola? strasznie boje sie bolu.. narazie jest ok, lekko kuje mnie tylko w cz. nerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hania Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 hej mam 24 lata,mam zwłóknienie w dolnym kielichu prawej nerki i tez strasznie mnie boli czy jest ktos kto ma podobne objawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna. Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Ja już w sumie *urodziłam * 5 kamieni nerkowych. Przy niektórych bolało bardzo a przy innych mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karolina Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Mój mąż w wieku 30 lat był już po operacyjnym usunięciu 1 kamienia, następne miał rozbijane a parę*urodził*. Gdy okazało się, że znowu ma dwa ok.1 cm zaczęłam szukać innych sposobów niż zalecone przez lekarzy lekarstwa, które i tak nie pomagały. Znalazłam w książce przepis na kurację cytrynową i okazało się, że kamienie się znacząco zmniejszyły, po pół roku ponownie mąż pił sok z cytryny i były jeszcze mniejsze, a po trzeciej kuracji rozpuściły się zupełnie. Skuteczność zależy pewnie od rodzaju kamieni, ale wydaje mi się, że warto spróbować. Kuracja polega na piciu przez 10 dni soku ze świeżo wyciśniętych cytryn: 1dnia - z jednej 2dnia - z dwóch 3dnia - z trzech 4dnia - z czterech 5dnia - z pięciu 6dnia - z pięciu 7dnia - z czterech 8dnia - z trzech 9dnia - z dwóch 10dnia - z jednej Sok można pić w ciągu dnia podzielony na porcje, ale nie rozcieńczany, nie słodzony itd...ew. można dodać trochę miodu i zawsze każda porcja musi być świeżo wyciśnięta. Ważne jest też aby ok. godziny przed i po wypiciu soku nic nie jeść. Kurację można przeprowadzać 2 razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nicola21 Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 zgadzam sie z powyzsza wypowiedzia ! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aneta Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Skorzystam z kuracji p. Karoliny.Dziekuje , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paulina Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 hej, mam 24 lata i jakies dwa lata temu usg wykazalo u mnie piasek w nerkach. od jakiegos czasu (dluzszego) nerki mnie strasznie bola. bol moge opisac jako szczypiacy, tempy, jakby ktos mi odsysal powietrze z nerek albo sciskal je kleszczami. czasami od tego czuje jakby w miednicy przeplywal mi prad. bol nie jest jakis super dokuczliwy i nie biore nic na to ale jednak jest a to uczucie nie jest zbyt fajne....dwa razy zdarzylo mi sie ze solidnie mnie zakłulo ze sie zgielam.....dodam ze w ciagu dnia duzo pije wody itd i tak samo w nocy, nawet litr lub 1,5l. co to moze byc?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mega Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 drogie Panie zróbcie sobie rtg kregosłupa, tk z kontrastem byc moze a raczej w wiekszosci, złogi pojawiaja sie w związku z patologiami zachodzacymi w kregosłupie. u mnie badanie wykazało przestrzeń miiedzy l5 a s1, złogi 3-4 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam. Podobnie jest u mnie.Leczę się od dłuższego czasu na kręgosłup, rwa kulszowa prawostronna itp nigdy nie narzekałam na nerki,ale ostatnio pojawił się dziwny ból prawego boku Nie zdawałam sobie sprawy co to może być, ale wykonując tk kręgołupa w opisie pojawiła się notatka uwapniony złóg w górnym kielichu nerki prawej 0.5mm teraz znam pochodzenie tego dziwnego bólu. lekarz ogólny stwierdził, że to nic strasznego i tyle a ból jak był tak jest nadal raz boli mocniej raz słabiej i czeka tylko nie wiem na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pomocnik Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 mam ok.30lat. Dreszcze, szarpanie, pocenie się, zbieranie na wymioty, suchość w ustach. Jest to ból silny, napadowy, niespodziewany który narasta w ciągu kilku minut w sile jakby wyrywał ktoś nerkę czy bobrował w niej i zawsze w jednym miejscu. Pierwszy atak bólu był 4 lata temu i Szpital, prześwietlenie, kroplówka odpowiednia no i wypis, diagnoza złogi w nerkach i dużo pić. Bóle odnowiły się ostatnio 2-3 tygodnie temu takie jak z krwiomoczem wcześniej. Pijąc ekstremalne ilości płynu w domu (lekko zabarwiona herbata prawie bez cukru, jak tylko się obudziłem itd.) wtedy po ostrym ponownym bólu + 1 tab. no sp-ie, położyłem się na lewym boku i szarpało mną już tak naprawdę najmocniej grubo i fest, aż ustąpiło prawie całkowicie..., już wtedy wiedziałem że następnego dnia urodzę prawie bezboleśnie z moczem przemieszczony kamień/złóg wielkości 5 x 13 mm, zauważyłem wtedy nawet małą ilość wyiskanego skrzepu krwi itd. Ważne, że na usg ostatnio nic nie wykryto, a po paru dniach wyskoczyło z pędem moczu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Merek Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Też niestety rodziłem kamień i było to najgorsze uczucie w życiu. Dlatego nie chcę tego powtarzać i dbam o profilaktykę - spożywam mniej białka i soli, Dodatkowo piję więcej wody i codziennie stosuję fitolizynę. Pasta jest ziołowa, naturalna, a przy tym bardzo skuteczna, wyniki moczu są ok, USG też. I niech już tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi