Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Krwiak śródczaszkowy nie wchłania się

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mója historia choroby wygląda następująco: W lutym został zdiagnozowany u mnie krwiak śródczaszkowy umiejscowiony w lewym płacie potylicznym. Wyszło to w badaniu TK. Trafiłem na neurochirurgię gdzie zrobiono mi angiografię, z której nie wynikła żadna patologia naczyniowa. Lekarz powiedział mi, że to mały krwiak i się wchłonie (około 14mm na 8mm). Napisano mi skierowanie na badanie MR, które miało być badaniem kontrolnym, oraz miało ono wykluczyć ukrytą malformację naczyniową. Zrobiłem te badanie (według ustalonej kolejki) nie za 2 miesiące lecz wyszło za prawie 4 miesiące. Mam wynik, lecz nie jestem w stanie się dostać jak na razie do neurochirurga bo mnie odsyłają, bo za dużo pacjętów umówionych w poradni (ciągle próbuję). Oto opis wyniku badania MR głowy: W lewej okolicy ciemieniowej podkorowe ognisko średnicy ok 14x8mm o wysokim sygnale w obr T2-zal i FLAIR izointensywne z dyskretnym brzeżnym wzmocnieniem po podaniu Gadoliny w obr T1-zal - obraz niespecyficzny może odpowiadać naczyniakowi jamistemu bez wynaczynionej krwi, ewentualnie zmianie ogniskowej - wskazane badanie kontrolne. Reszty nie będę pisał bo wszystko jest opisane jako *prawidłowo*. W ciągu 4 miesięcy nic się nie zmieniło w wielkości tego krwiaka. Pytania moje są w związku z tym następujące: jeśli ten krwiak się nie wchłania przez 4 miesiące, oraz interpretacja wyniku MR (z której rozumiem tylko tyle że dalej coś tam jest), nie są niepokojące? W jakim stopniu ten krwiak stanowi zagrożenie dla mojego życia, czy jest się czym martwić na przyszłość? Nie wiem co dalej z tym robić, mam dopiero 26 lat, 2 tygodnie temu wyciętą śledzionę z torbielą wrodzoną, plus do tego krwiaka mózgu, czeka mnie kolejna operacja?

Gość haemophilus

Czy Pan jest po urazie? Ustalono przyczynę krwiaka? Może choruje Pan na nadcićnienie tętnicze? Niestety należy dalej próbować skonsultować się z lekarzem prowadzącym, trudno jest mi powiedzieć, nie widząc samego obrazu, czy to na pewno naczyniak jamisty, a w związku z tym jak dalej postępować.

Nie jestem po urazie, nie ustalono przyczyny krwiaka, miewam czasami nadciśnienie tętnicze ale bardziej napadowe niż ustabilizowane, ale rzędu 110 - 160 maksymalnie. Lekarz powiedział że od takiego ciśnienia takie rzeczy nie powstają. Jutro będę próbował ponownie się skonsultować z neurochirurgiem. Może się uda :)