Gość Michał Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam, W grudniu mialem operację na żylaki powrozka nasiennego (metoda bernardi poprzez nacięcie na brzuchu). Po krotkim czasie wydawało sie być wszystko wporządku, jednak żylaki nawrocily. Urolog zaproponowal mi ponowna operację poprzez naciecie na mosznie(nie jestem co do niej zdecydowany). Mam pytania : 1) Czy nie da rady ponowić tej operacji, ale np metodą laparoskopową? 2) Jaka jest gwarancja, że ta operacja bedzie udana? 3) Nawrót żylaków był powodem złego wykonania operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 1) Czy nie da rady ponowić tej operacji, ale np metodą laparoskopową? - raczej nie ma przeciwwskazań, aby taką operację wykonać metodą laparoskopową, oczywiście decyzję w tej sprawie musi podjąć urolog i oczywiście też musi umieć operować tą metodą 2) Jaka jest gwarancja, że ta operacja będzie udana? - nikt, nigdy Panu takiej gwarancji nie da, jednak z reguły druga operacja jest definitywna 3) Nawrót żylaków był powodem złego wykonania operacji? - raczej taka Pana skomplikowanej budowy anatomicznej, doszło zapewne do wytworzenia obocznic naczyniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi