Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Torbiel łąkotki bocznej

Gość Wiola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moje problemy z kolanem zaczeły sie kilka lat po tym jak miałam naderwane ścięgna i przez 4 tygodnie nosilam szyne(mialam wowczas 10lat).Na poczatku wszystko bylo w porzadku, ale z czasem zaczełam odczuwać. rok temu bylam na wizycie u ortopedy, musialam zrobic rezonans, a wynik jest nastepujacy:* Ilość plynu w jamie stawowej nieco zwiekszona. Łąkotki bez zmian urazowych, ACL ścieńczałę, z cechami rozwłóknienia i częściowo przerwaną ciągłością. PCL bez uchwytnych zmian. Chrząstki stawowe o prawidłowej grubości, gładkich obrysach, bez ubytków. Drobny zbiornik płynowy w okolicy tylnego rogu łąkotki bocznej, wym. ok. 5x8x15mm-torbiel łąkotki? Rzepka przemieszczona dobocznie.* Lekarz mi jedenie powiedział ze jest to za duży zbiornik, aby to był torbiel. czy to prawda? zatem co to takiego jest? wyczuwam to dotykajac kolana. czy to cos poważnego? w chwili obecnej kolano mnie prawie ciągle boli.

Trudno określić co to może być na podstawie samego wyniku badania rezonansem magnetycznym. Trzeba z tym wynikiem skonsultować się z ortopedą. Być może ortopeda zadecyduje np. o wykonaniu artroskopii celem oceny dokładnej stawu kolanowego z możliwością w czasie zabiegu zlikwidowania zbiornika płynowego i uwolnienia rzepki.

dziekuje za odpowiedz :) owszem, ortopeda zdecydowal ze konieczna jest artroskopia. problem jest tylko to ze musze na nia czekac pol roku... co oznacza to , ze rzepka jest przemieszczona dobocznie? ACL ścieńczałę, z cechami rozwłóknienia i częściowo przerwaną ciągłością?

Mam pewnien problem 2 razy miałam usuwane torbiele łękotki przyśrodkowej kolana prawego (1 raz to pod kontrolą USG, a 2 artroskopwo) natomiat mam jeszcze pęknięcie łękotki i w dodatku torbiele znowu odrosły... Juz na rehabilitacje chodziłam i chodze w ciągu dałszym. Zażywałam różne leki lecz chyba tylko na pewien czas to pomagają mi tylko przeciwbółowe... Odwiedziłam wielu lekarzy natomiast żaden z nich nie wie co na ten temat powiedzieć skoro ja mówie, że mnie strasznie boli, a nie raz nawet placze... Usłyszałam nawet opinię o chorobie psychicznej od pewnego z bardzo mądrego lekarza... *| Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już co robić czy umawiać się na operacje wycięcia łękotki i torbieli, bo było mi to już proponowane czy myśleć nad czyms innym..

witam. od jakiegoś czasu odczuwam ból w kolanach. W kwietniu miałam zrobiony rezonans magnetyczny, oto opis tego badania: badanie wykazuje niewielką ilość płynu w stawie kolanowym,głównie w zachyłku nadrzepkowym oraz w zachyłkach wiązadeł krzyżowych. wiązadła krzyżowe oraz poboczne prawidlowe, ścięgno mięśnia podkolanowego w normie. Wtylnym rogu łąkotki przyśrodkowej widoczne są nieco podwyższone sygnały, jak w przypadku zmian zwyrodnieniowych. W okolicy tylnego rogu łękotki bocznej widoczna jest struktura płynowa, średnicy rzędu 6 mm, mogąca odpowiadać torbieli łąkotki lubb okołołąkotkowej. Staw rzepkowo-udowy zborny.Chrząstka rzepki o prawidlowej grubości i bez patologicznych sygnałów. Nie mozna jednak wykluczyć zespołu przyparcia rzepkowo-udowego po stronie bocznej. Wnioski: Obraz Mr stawu kolanowego odpowiadana niewielkim zmianom zwyrodnieniowym tylnego rogu łąkotki przyśrodkowej, podejrzeniu torbieli tylnego rogu łąkatki bocznej oraz podejrzeniu zespołu przyparcia rzepkowo-udowego. - to caly opis badania. Czy mam się czego obawiać? kolna bolą mnie przy wchodzeniu.schodzeniu po schodach, przy dluższym wysiłku, a nawet przy siedzeniu, kiedy nogi są długo w jednej pozycji. Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość Peperoni

Witam. Od maja 2012 r zmagam się z bólem kolana, miałam wykonane usg a następnie rezonans którego wynik wygląda następująco: Lewy staw kolanowy bez zwiększonej ilości płynu. Badanie wykazało niezmieniony obraz więzadła pobocznego piszczelowego i strzałkowego oraz więzadła krzyżowego przedniego i tylnego. Róg tylny łąkotki przyśrodkowej i bocznej z obecnością wewnętrznych stref podwyższonego sygnału- zmiany zwyrodnieniowe? pourazowe? Zmiany o większym nasileniu w obrębie rogu tylnego łąkotki bocznej. Do tyłu od rogu tylnego łąkotki bocznej widoczna jest kolekcja płynu 1,7cmx 6mmx 4mm na której modeluje się więzadło poboczne strzałkowe. okrywa chrzęstna powierzchni stawowych kości udowej, piszczeli oraz rzepki bez ewidentnych ogniskowych ubytków ani obszarów nieprawidłowego sygnału w części podchrzęstnej. Przyparcie boczne i lateralizacja rzepki. Ścięgno mięśnia czworogłowego uda i więzadło rzepki bez uchwytnych zmian. Dół podkolanowy wolny. Teraz zlecił mi rehabilitację kolana, głównie będą to ćwiczenia usprawniające kolano. Czy to wszystko załatwi? Następnym krokiem który zasugerował, gdyby rehabilitacja nie przyniosła poprawy będzie nakłucie pod kontrolą usg torbieli i wstrzyknięcie sterydów. Nie wiem na czym stoję, to wszystko tak długo trwa...