Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przyczyna powstania gangliona

Gość Sylwia

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, mam pytanie dot. przyczyn pojawienia się gangliona. Teraz po usunięciu i przebadaniu histopatologicznym mogę używać tego terminu. Wcześniej to, co mi usunięto nazywano guzem. Otóż rzecz dotyczy gangliona usuniętego z kolana - lewe kolano był umiejscowiony w okolicy (bok lewego kolana od strony prawego i front lewego kolana) - wielkość dużego orzecha włoskiego. Moje pytanie dotyczy tego, czy przyczyny powstania gangliona można upatrywać w urazie. usunięty w maju ganglion był wznową wcześniej usuniętego również ganglionu (2008) - natomiast 1 wcześniej tj. w 2007 przewróciłam sie na łyżworolkach - miałam stłuczone kolano - ogólny siniak na całym kolanie + 3 miesięczny ból. Wtedy potrakowałam upadek dość obcesowo - nie wybralam sie nawet do lekarza - stosując maści i kremy. Dopiero przy okazji pojawienia się po roku widocznej torbieli - przy okazji wywiadu ortopeda zapytał czy wczesniej miałam jakąś kontuzję. Z poważniejszych upadków pamiętam tylko wspomniany wcześniej bolesny upadek podczas jazdy na łyżworolkach. Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam, Sylwia

Dziękuję ale proszę powiedzieć, czy jest możliwe udowodnienie zależności upadku w trakcie szybkiej jazdy na łyżworolkach (marzec 2007) z pojawieniem się torbieli po kilku miesiącach (zmiana zauważona X-XI 2007)? Dokładniej chodzi mi o to w jakim czasie od momentu upadku (urazu) może dojść do pojawienia się WIDOCZNEJ torbieli. U mnie bylo to kilka miesięcy - jeszcze przegladając zdjęcia z wakacji 2007 - żadnej torbieli, zgrubienia nie miałam. Dziękuję!

narastanie zmiany jest procesem ciągłym i w przypadku niemożności całkowitego jej usunięcia może odrastać, proces jest powolny, ale zależy od rozległości urazu. Nie ma prostego wzoru na obliczanie V przyrostu, pozdrawiam,

Czy lekarz ortopeda jest w stanie potwierdzić czy torbiel pojawiła się w skutek urazu. Czy jednak nie ma możliwości wykazania, że powstała samoistnie - jeżeli są oczywiście przypadki kiedy torbiel pojawia się samoistnie. Dziękuję,

Panie Mateuszu, prosze mi wybaczyć tak dociekliwe pytania, ale jak zawsze wszystko ma swoje przyczyny. Moje zapytanie pojawia sie z powodu usłyszanej wczoraj wypowiedzi (od ubezpieczyciela) że torbiel, która sie u mnie pojawiła i ktorą mi usunieto jest TYLKO chorobą - a nie wynikiem urazu. Z racji tego nie będę miała podstaw do składania wniosku o odszkodowanie. Dlatego moje wcześniejsze pytania. Zastanawiam sie w jaki sposób można wykazać, że upadek na lewe kolano był przyczyną powstania torbieli, którą usunięto w 2008. To że doszło do wznowy być może należy upatrywać właśnie w nie całkowitym jej usunięciu. Tym razem inny szpital, inny prowadzący - powiedziano mi że udało się usunąć całość - bez żadnych uszkodzeń torebki torbieli. Być może tym razem uda sie przejść dalej bez jakichkolwiek wznowień. Wierzę, ze tak będzie, bo nie chce po raz kolejny przechodzić tego samego. Dodatkowo przed usunięciem torbieli przeprowadzono artroskopię aby upewnić sie, że wnętrze kolana jest zdrowe. Tylko z tego wszystkiego ubezpieczyciel mnie wczoraj zadziwił (delikatnie ujmując).

interpretacja chorób przez ubezpieczycieli nierzadko mija się z prawdą, jeśli jest Pani zainteresowana walką trzeba by w pierwszej kolejności wykazać że pierwszy ganglion powstał w wyniku urazu, jeśli nie ma udokumentowanego początku trudno będzie wpłynąć na ubezpieczyciela.