Gość Karolina Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Mam 16 lat i od niedawna zaczęło sie pojawiać silne, dość częste kłucie w lewym sutku zauważyłam też na nim kilka wyprysków. Zauważyłam też że lewa pierś jest troche większa od prawej. (Dodam że moje obie babcie miały raka piersi). Dlaczego tak sie dzieje? Czy to mogą byc objawy jakiejś choroby? Do jakiego lekarza powinnam sie udać lub jakie badania przeprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Ze względu na obciążenie rodzinne powinna Pani wcześniej niż zalecane jest to w ogólnej populacji młodych kobiet wykonywać badania kontrolne piersi. Mam tu na myśli przede wszystkim samobadanie piersi raz w miesiącu i zgłaszanie się za każdym razem wykrycia podejrzanej zmiany w piersi. Obecnie powinna Pani zgłosić się do lekarza rodzinnego/ginekologa, który powinien zbadać Pani piersi i skierować na badanie usg. Ze względu na występowanie raka piersi u obu babci wykonać również badania w kierunku mutacji BRCA1, BRCA2, które powodują znaczny wzrost ryzyka raka piersi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi