Gość Ewa Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Witam. Wykryto u mnie potworniaka na prawym jajniku (ponad 2 cm) i ostatnio lekarz w szpitalu powiedział, że można to usunąć laparoskopowo. Mam pytanie jak będzie wyglądało znieczulenie do tego zabiegu? Jak długo trzeba zostać po tym zabiegu w szpitali i czy muszę iść na zwolnienie lekarskie czy za dwa - trzy dni po zabiegu mogę wrócić do pracy? Czy jest to bezpieczny zabieg czy lepiej go wyciąć tradycyjną metodą? Czy ma wpływ na ten zabieg to, że mam astmę i problemy z kręgosłupem tzn. mam przepuklinę w odcinku lędźwiowym i wypadnięty krążek, ale nie miałam na to żadnego zabiegu, chodzę na masaże rehabilitacyjne. Muszę dodać, ze nie mogę zajść w ciążę i myślę, że to z powodu tego potworniaka i chciałabym go jak najszybciej usuną, tylko się boję i nie weim jaką metodę wybrać... Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Mam pytanie jak będzie wyglądało znieczulenie do tego zabiegu? - znieczulenie ogólne czyli całkowite uśpienie z intubacją (gazy wprowadzane do płuc przez specjalną rurkę) Jak długo trzeba zostać po tym zabiegu w szpitali i czy muszę iść na zwolnienie lekarskie czy za dwa - trzy dni po zabiegu mogę wrócić do pracy? - w szpitalu z reguły pozostaje się 2-3 dni, po tym zabiegu zwolnienie lekarskie 1-2 tygodni Czy jest to bezpieczny zabieg czy lepiej go wyciąć tradycyjną metodą? - w przypadku tak niewielkiego guza laparoskopia jest zabiegiem polecanym i w pełni bezpiecznym Czy ma wpływ na ten zabieg to, że mam astmę i problemy z kręgosłupem - o astmie trzeba powiedzieć anestezjologowi, aby dobrał odpowiednie leki do znieczulenia, problemy z kręgosłupem nie powinny mieć w żadnym stopniu wpływu na zabieg i znieczulenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marzena Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 cześć Ewa dzisiaj miałam USG ...mam potworniaka wielkości około 5 cm,czekam jeszcze na wyniki na markery ...dostałam zatem skierowanie do szpitala na operację .Lekarz twierdzi ,że najlepiej to zrobić laparaskopowo,jestem z wrocławia..może podpowiesz mi coś ..jak się przygotować ,jak się czułaś po opearcji...mam totalny mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi