Gość karolina Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Trzy dni temu mialam laparoskopowo usunietego guza na prawym jajniku wraz z jajnikiem, ciekawi nie dlaczego mialam rozciety pepek na ktorym mam trzy szwy, na prawej stronie gdzie byl jajnik usowany tylko jeden szew a z lewej strony podbrzusza boli mnie najbardziej i tam mam trzy szwy i duzo wieksze rozciecie niz ze strony prawej.chciala bym jeszcze wiedziec co mialam nacinane w srodku brzucha, dlaczego bola mnie ramiona, w szpitalu mowili o jakichs gazach wprowadzanych do organizmu podczas zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Te rany są po troakarach, specjalnych portach umożliwiających dostęp do jamy brzusznej. W okolicy pępka zakłada się duży troakar około 10-12 mm średnicy pozwalający wprowadzić kamerę, z prawej strony mały troakar około 5 mm średnicy pozwalający wprowadzić narzędzia, a po stronie lewej duży troakar, gdyż przez niego usuwany był zapewne jajnik. Ból spowodowany jest podrażnieniem nerwu przeponowego gazem, który pod dużym ciśnieniem znajdował się w jamie brzusznej umożliwiając operację. To typowe dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi