Gość Agnieszka Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Dnia 07.05.2010 miałam wykonaną biopsję tarczycy. Wczoraj odebrałam wynik ale nie bardzo wiem co znaczą te wyniki. Pierwsze rozpoznanie u specjalisty endokrynologa na podstwie usg było następujące: guz z dużymi zmianami ogniskowymi. Wyniki biopsji są następujące:materiał pobrano z : biopsja aspiracyjna cienkoigłowa zmiany w lewym płacie tarczycy* Rozpoznanie kliniczne: SNN (co to znaczy?)* Rozpoznanie: 1-4 Obraz cytologiczny mieści się w pojęciu wola guzowatego, 1,2 Płaty oraz brodawkowate fragmenty nabłonka pęcherzyków bez cech atypii, 3,4 Elementy morfotyczne krwi oraz pojedyncze makrofagi. Uprzejmie proszę o wyjaśnienie tych wyników i odpowiedź na pytanie czy operacja jest konieczna? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Rozpoznanie kliniczne: SNN - oznacza struma nodosa czyli wole guzkowe tarczycy Obraz cytologiczny potwierdza to rozpoznanie. To guzowate zwyrodnienie tarczycy. Czy należy ten stan operować wszystko zależy od wielkości guza. O tym musi zadecydować endokrynolog prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi