Gość Asia Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Witam,mam 21 lat.Podczas usg piersi wykryto u mnie guza w opisie badania stwierdzono włókniaka.Ma 3,5cm.Miałam robioną biopsję cienkoiglową opis: obraz cytol.może odpowiadać fibroadenoma.Z uwagi na dyskariozę zrębu i nabłonka wskazana weryfikacja histologiczna. We wtorek idę na operację.Mam pytanie w kwestii badań,bo zrobiono mi rtg płuc czy takie badanie jest standardowe przed operacjami?jestem tak zestersowana,że boję się zapytać o cokolwiek lekarza. Czy z racji tego,że włókniak jest duży może to być rak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość viola Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 fibroadenoma to gruczolakowłókniak. Jest to zmiana łagodna. Jednak żeby spać spokojnie najlepiej poddać się operacji, po której guz będzie zbadany histopatologicznie. Większy guzek - większa blizna. Nie martw się na zapas, bo dopóki nie będziesz miała badania histop. w ręku, to nic po Twoich obawach. Rtg płuc mogli też zrobić dlatego, by wychwycić ewent. przerzuty . Generalnie przy diagnostyce raka piersi robi się szereg badań(w tym rtg). Głowa do góry, wszystko będzie dobrze. Myślę,że gdyby by miał być to rak, to biopsja by już to wykryła (wiem, bo moja mama choruje na raka piersi). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi