Gość M. Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Witam serdecznie, około miesiąc temu pojawił się na mojej kości ogonowej guzek o średnicy ok. 1 cm. Jestem pewna, że stało się to niemal z dnia na dzień, ponieważ jest on wyraźnie odczuwalny i przeszkadza( uwiera podczas leżenia na wznak na twardym podłożu, opierania się plecami o co twardego, podczas noszenia obcisłych spodni) na początku nie był bolesny. Od razu zgłosiłam się do lekarza pierwszego kontaktu, który skierował mnie do chirurga. Na wizytę czekałam trzy tygodnie, podczas których guzek przestał być odczuwalny- zmniejszył się do minimum. Chirurg podczas badania stwierdził, że niczego nie czuje i skierował mnie na USG kości ogonowej. Po badaniu u chirurga, które było wykonane niedelikatnie i było naprawdę bardzo bolesne, zaczęłam odczuwać dość uciążliwy ból w tej okolicy. Jeszcze tego samego dnia guzek szybko się powiększył do rozmiaru większego niż pierwotnie i stał się bolesny. Na miejscu guzka nie ma żadnych zmian skórnych, nie ma też problemów z odbytem. W między czasie powiększyły mi się węzły chłonne szyjne, zwłaszcza lewy- czy może mieć to związek z guzem? Czekam na usg. Chciałabym dowiedzieć się jak wygląda usg kości ogonowej, oraz przede wszystkim- co mogą sugerować moje objawy? Jakie postępowanie medyczne ewentualnie mnie czeka? Jak groźny może okazać się taki guz. Dodam, że mam 20 lat. Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania, nie mam skąd uzyskać informacji, będąc u lekarza nie dowiedziałam się zbyt wiele, nie zostałam nawet wysłuchana. Szukałam informacji w internecie na ten temat, jednak większość informacji odnosi się do torbieli włosowatej.- osobiście stwierdzam, że nie mam wszystkich objawów podobnych do opisywanych w temacie torbieli włosowatej. Martwię się o swoje zdrowie, dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc. pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M. Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Żeby bardziej sprecyzować dodam jeszcze, że guz jest na tkankach miękkich, można go przesuwać pod skórą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darek Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Też mam takie coś. Nie mam pojęcia co to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 W między czasie powiększyły mi się węzły chłonne szyjne, zwłaszcza lewy- czy może mieć to związek z guzem? - raczej to nie ma nic wspólnego z guzem w okolicy kości ogonowej Chciałabym dowiedzieć się jak wygląda usg kości ogonowej, oraz przede wszystkim- co mogą sugerować moje objawy? - badanie USG polega na przyłożeniu głowicy urządzenia ultrasonograficznego do okolicy kości ogonowej i obejrzeniu tkanek tej okolicy na monitorze, badanie nieinwazyjne i niebolesne, guz to zapewne torbiel krzyżowa inaczej nazywana torbielą włosową Jakie postępowanie medyczne ewentualnie mnie czeka? - taka zmiana wymaga leczenia operacyjnego polegającego na doszczętnym usunięciu guza Jak groźny może okazać się taki guz? - to niegroźna zmiana jednak jeśli ulegnie zropieniu z wytworzeniem przetok leczenie może okazać się bardzo kłopotliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paulina Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witaj M. jestem w takiej samej sytuacji co Ty. Chciałabym się z Tobą porozmawiać, proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość katarzyna Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 boli kość ogonowa ma guzka prosze o rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi