Gość Agata Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Witam chciałam zapytać czy można usunąć tarczyce za pomocą laparoskopii.Czy zabiegi te są refundowane i czy nie wie Pan gdzie mogę taki zabieg zrobić na śląsku .Jestem z Zabrza.Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Laparoskopia oznacza wziernikowanie przez kamerę jamy brzusznej (człon laparo- oznacza jamę brzuszną) dlatego jest to niefortunne pojęcie w zakresie tarczycy. Wykonuje się jednak zabiegi wideoskopowe (przez małe nacięcia na skórze spod pachy lub otoczki brodawki sutkowej wprowadza się odpowiednią kamerę i narzędzia usuwając tarczycę). Takie zabiegi wykonuje się w Klinice Chirurgii Małoinwazyjnej w Krakowie. Proszę tam udać się na konsultację. Tarczyca musi mieć odpowiednie parametry, aby móc być zakwalifikowana do takiego zabiegu. Zadecyduje o tym chirurg, który wykonuje takie zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi