Gość Jarek Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Witam, dzisiaj miałem badanie usg tarczycy. 4 miesiące temu lekarz endokrynolog zaczał podejrzewać u mnie chorobę Hashimoto i przepisał Euthyrox50. Wtedy mój poziom TSH wynosił ~11. Dzisiaj miałem ponownie badany poziom i wyniki otrzymam jutro. Natomiast wyniki badań usg są następujące: wielkość płatów L - 20x20x55mm, P - 22x22x52mm, cieśń 6mm. Drobnoguzkowa, hipoechogeniczna struktura miąższu obu płatów, nierówne obrysy, pogrubiała torebka w obu płatach, rozległe pasmo włókniste oraz drobne zwapnienia. Co to znaczy? Martwię się jak nigdy. Pozdrawiam, Jarek (lat 25) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Taki właśnie opis USG może sugerować podejrzenie właśnie choroby Hashimoto. Aby pogłębić diagnostykę należałoby ocenić poziom przeciwciał anty-TG oraz anty-TPO i zastanowić się nad wykonaniem biopsji tarczycy. O wszystkim musi zadecydować prowadzący endokrynolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 dostałem wyniki TSH z ~11 spadło mi na ~8. Nie wiem czy taki wynik może satysfakcjonować po 4 miesiącach. W środę mam spotkanie z endokrynologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi