Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Struma colloides nodosa et adenoma macrofolliculare cum foci malignisationis

Gość Malina

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o przetłumaczenie wyniku. Jestem po usunięciu płata tarczycy wraz z cieśnią. Struma colloides nodosa et adenoma macrofolliculare cum foci malignisationis lobii dextri glandulae thyroideae. Lymphonodulitis reactiva. Lekarz oceniający dał mi skierowanie do centrum onkologii, powiedział że znaleziono komórki złośliwe i prawdopodobnie będę miała drugą operację. Proszę o przetłumaczenie wyniku.

Gość stapler

Struma colloides nodosa et adenoma macrofolliculare cum foci malignisationis lobii dextri glandulae thyroideae. Lymphonodulitis reactiva. Wole guzkowe tarczycy i gruczolak wielkopęcherzykowy z ogniskami zezłośliwienia płata prawego gruczołu tarczowego. Odczynowe zapalenie węzłów chłonnych.

Dziękuję, a co to oznacza? Co dalej? Jak lekarz oceniający powiedział że to złośliwa zmiana to mnie tak zaryło że nie miałam siły się o nic dopytać. Wiem tylko że w grę może wchodzić kolejna operacja. Czy taka jest praktyka? Z drugiej strony nie jest tu ewidentnie napisane, że to rak a więc dlaczego to jest złośliwe?

Gość stapler

Trzeba w tej sprawie najlepiej zgłosić się do dużego ośrodka onkologicznego. W słowie zezłośliwienie znajduje się pojęcie raka. Sam opis zezłośliwienia nie odpowiada na pytanie jaki to rodzaj raka ani jak duży ten rak jest (jak duży był ten guzek?). Postępowanie jest zależne od rodzaju nowotworu i jego wielkości. Niektóre nowotwory małe poniżej 1 cm nie wymagają całkowitego usunięcia tarczycy. Może trzeba będzie włączyć np. radiojodoterapie. O dalszym postępowaniu (być może powtórna ocena preparatów histopatologicznych) zadecyduje onkolog.

Dziękuję za informację. Dostałam skierowanie do Centrum Onkologii w Warszawie i szpital, który mnie operował wyda mi preparaty do ponownej oceny. Zobaczymy co z tego wyniknie. Przyznam że wolałabym przeżyć kolejną operację niż do końca życia martwić się czy coś się nie odnawia.