Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zalecenie wycięcia tarczycy przy nadczynności

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie. Czytałam dość dużo o mojej chorobie, tym bardziej teraz gdy mój endokrynolog zalecił operacje wyciecia tarczycy, na ktora mam sie zdecydowac teraz badz w najblizszych latach. Choruje od ok.3 lat. Po roku choroba ustała, ale po kolejnych 2, czyli teraz, znów miałam nawrót. I nagle okazalo sie, ze mam miec operacje! Moj lekarz generalnie bardzo mnie zawiodl, nie odpowiadal na pytania i wyprosil mnie z gabinetu, gdy chcialam sie dokaldnie dowiedziec, co jest nie tak. Teraz chce zmienic lekarza,z robic wszytskie badania (do tej pory jedyne badania jakie mialam to te na hormony tarczycy, bylam wazona i mierzona),nic więcej. Wracajac do tematu. Dlaczego to właśnie młodym osobom głównie zaleca się taka operacje? Dodam,że mam 22 lata. Z niecierpliwościa czekam na odpowiedź.

Gość stapler

Bez konkretnych szczegółowych informacji trudno mi określić wskazania do leczenia operacyjnego w Pani przypadku (wyniki badań hormonalnych z krwi, wyniki USG, ewentualnie scyntygrafii, biopsji). Często u młodych osób zaleca się tak drastyczne postępowanie lecznicze w formie operacji z uwagi na to, że u młodych osób występuje większe zagrożenie nowotworem złośliwym gruczołu tarczowego w razie wykrycia jakiś nieprawidłowości w strukturze narządu.