Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Choroba Osgooda Schlattera

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , choruje na chorobę zwaną Osgood - Schlattera.Choruje na nią hmmm ok 4 miesiecy .Mam 13 lat waga 45 kg.W/w choroba jest bardzo uciążliwa dla mnie ponieważ bardzo lubie sport.Gram w piłkę nożną oraz biegi( lubie tez bardzo siatkówke ).To tak , byłem u lekarza w moim miescie i miałem zrobione rtg na obydwa kolana.Dostałem skierowanie do Płocka do poradni specjalistycznej chirurgii dzieciecej. Pani doktor dała mi tylko zwolnienie do końca roku szkolnego.....płacze Bardzo lubie sport i nie wiem co robic dalej czy grac i biegac czy zastosowac sie do porad lekarza czyli (nie biegac , nie grac itd). Czy ktos miał taką chorobe ? .płaczepłaczepłacze Czy to jest groźne ? i czy mozna temu jakos zaradzic ? smutny(. Serdecznie Pozdrawiam !smutny

Gość stapler

Trzeba zastosować się na pewno do zaleceń lekarskich i odstąpić od wysiłku fizycznego na dłuższy czas. Jeśli zaniedba się takich zaleceń może dojść do groźnych powikłań np. zniekształcenia stawów kolanowych. Po około roku najczęściej taka martwica kości wycofuje się. Decyzję w sprawie leczenia musi podjąć chirurg dziecięcy. Trzeba wykonywać jego zalecenia, aby nie doszło do powikłań.

Mój syn w podobnym wieku usłyszał taka diagnozę.Może nie był zapalonym sportowcem,ale brał udział w zawodach międzyszkolnych -biegał na krótkich dystansach /zdobywał medale/ ,pasjonowała go jazda na desce /chyba teraz wyszła z mody/ niestety musiał wszystko odpuścić na 2 lata.I tobie też tak radzę.Mozna chodzić na rehabilitację ,ale musisz mieć skierowanie od chirurga.Pozdrawiam serdecznie i uszy do góry będzie dobrze.

A są na to jakiegoś typu leki,stabilizatory itp ? Bardzo chciałbym aby ta choroba szybciej minęła . Kocham sport nie wiem co z sobą zrobic..:(.Bardzo mi smutno nudno bo w moim przypadku nic nie ma sensu .Niedługo mam Igrzyska szkolne . Na każdych zdobywałem 1 miejsce :( a teraz w ogole nie wystaruje .Dla mnie bardzo przykra sprawa .Jeszcze w dodatku mój klub piłkarski , cały sezon mam zgłowy .Bardzo prosze pomuc jak zaradzic temu . Czy w ogole mozna temu zaradzic .Jeżeli ktos coś wie o tej chorobie bardzo bym prosił piszcie ile możecie to dla mnie bardzo ważna rzecz

mam jakieś dziwne objawy . Nie gram , stosuje sie do zaleceń lekarze a mam jakieś dziwne bółe z boku kolana.Nie tam gdzie jest guz tylko zaraz koło rzepki.Kolano mam bardzo gorące nie wiem czemu .Gdy położe się na boku i cwicze kolano ono jest tak jakby giętkie ,taki bezwład . Bardzo mnie to przeraziło . Proszę powiedziec czemu tak jest i czy to jest groźniejsze i co zrobic z tym ?

Czy w moim przypadku można brać niesterydowe leki przeciwzapalne w postaci maści ? .Ponieważ czytałem i było napisane że można ale ja wole sie upewnic ,żeby mi nic sie nie stało i nie po gorszyło tej choroby . Bardzo prosze o szybkie wypowiedzenie sie w tej sprawie .Serdecznie pozdrawiam Marcin :)

NLPZ w formie maści, tak można stosować, kolano ma prawo być rozgrzane, trzeba często stosować zimny okład, najlepiej układać nogi lekko zgięte powyżej tułowia (np. na poduszce) są dostępne stabilizatory i inne sprzęty, ale nie wpływają na długość leczenia używanie mięśni uda (czworogłowego) i napinanie rzepki powoduje wolniejsze ustępowanie tego stanu. więc należy w pierwszych miesiącach ograniczyć znacznie chodzenie, nie mówiąc o bieganiu, stosować zimne okłady i ewentualnie NLPZ-ty.

Mam małe pytanko dotyczące rtg.Ponieważ kolana coraz mniej bolą i za czołem troszke grać w kosza lecz mi zakazano.Miałem robione rtg w moim miescie 3 miesiaće temu. Choruje juz na Osgood 9 miesiecy.Byłem w Płocku i nie robiono mi rtg . Dopiero jak pojade w polowie sierpnia to zrobią mi tam rtg i porównają czy jest lepiej czy nie.I tu jest cały problem.Ponieważ rodzice nie wiedzą ze troszke pogrywam w koszykówkę i w nożną.Oto te pytanie. Czy na rtg bedzie widać że biegałem itp .Będzie widać jakieś zmiany ? .Mimo tego że coraz mniej boli to i tak sie boje co powie lekarz.Jeżeli na rtg wyjdzie że biegałem to na pewno lekarz da nauczkę i wsadzi w szynę : ( . Proszę o szybką odpowiedź . Pozdrawiam gorąco Marcin : )

Gość mateusz

jeśli na własną odpowiedzialność koniecznie chcesz zrobić sobie na złość, poinformuj o tym rodziców. czy nie zależy Ci na powrocie od pełni funkcjonalności. po 9 m-cach powinieneś już widzieć niedaleko koniec *choroby*. jeśli natomiast w okresie poprawy niszczysz to co formowało się przez długi czas marnotrawisz cały uprzedni wysiłek. pozwól sobie pomóc i zaniechaj obu dyscyplin sportowych. na RTG ostatnie zmiany nie muszą koniecznie być widoczne, niemniej wiesz że nie o to chodzi. W szynę ? - to naprawdę ostateczność, ale musisz chcieć wyzdrowieć, można tą chorobę porównać do przezwyciężenia nałogu.

Serdecznie dziekuje . Jakoś wytrzymam . Ale nie rozumiem tego ze sam sobie szkodziłem i za przeproszeniem jestem kretynem . Naprawdę mi przykro z tego powodu.Kocham sport i znow na dłuższy czas musze pożegnać sie ze sportem.

Gość Groszek POZDRO

Ja tez mam ta chorobe od 2 miesiecy . Jestem sportowcem (pilkarzem) . Bylem u specjalisty - ortopedy sportowego i zrobil mi zabieg . Wymieszal krew z lekiem ktory podal mi do kolana . Powiedzial ze moge zaczac chodzic na treningi . Nadal mnie boli (lekko) ale boli , lekarz mowi ze powinno to ustapic , ze w pewnym momencie o tym zapomne ! Jesli jestescie czynnymi sportowacmi idzcie do ortopedy sportowego z doswiadczeniem bo ci normalni , zwykli to mowia rok przerwy i koniec ! A to gowno prawda . Tez mi na poczatku powiedzieli ok 1 roku przerwy

Przez tą chorobę nie ćwiczyłam 2 lata. mam ją od 11 roku życia, czyli już 7 rok. Nie wiem dlaczego pisze się o jakimś leczeniu i nieodnawialności. Jedyne co usłyszałam od lekarzy, że operacyjnie się tego nie leczy tylko ograniczeniem ruchu, a to żadne leczenie. Trzeba się nauczyć z tym żyć. Po tych 2 latach stwierdziłam, że czas na *wyzdrowienie* już minął. Ból nie jest już taki silny, ale klękanie i przysiady nie są zbyt przyjemne.

ja mam tą chorobe od 4 miesiecy ale nacpoczatku nie przejmowalem sie nia ale potem zaczolem nieforsowac nogi ale cos mnie skusilo i zagralem 3 mecze ale malo biegalem (jestem debilem wiemo tym)ale teraz nic nie robie bardzo mnie to przytłacza bo ja uwielbiam sport(gram w piłke,biegam,jezdze na rowerze na nartach wszystko)proszę was o to zebyscie mi powiedzieli co zrobic ma tylko bół przy zginaniu kolana ale np jak gram w pilke to nic mnie nie boli tylko potem po meczu zaczyna bolec mam nadzieje ze pomozecie

ja się nie zastosowałem do zaleceń lekarzy i grałem dalej bo sport jest dla mnie dosc wazny. Teraz mam 28 lat i po kazdym meczu koszykówki strasznie bola mnie kolana i w pracy po schodach tylko przy poręczy chodze. W marcu zapewne operacja, bo teraz tylko to pozostało :)

Gość Koleja Waldemar

Mam 50 lat i mając około 14 lat wyrosła mi gula pod lewym kolanem na kości.To właśnie to. Dostawałem tabletki z wyciągiem z kości cielaków czy jakoś tak się na to mawiało, wielkie i szare. NIGDY mnie to nie przestało boleć,czasem jak się napracuję lub nachodzę wiele, to ostro mnie boli.

Mam 38 lat i guz pod prawym kolanem od 11 roku życia. Klękać nie mogę, ale poza tym da się żyć. Do bólu się przyzwyczaiłem. O tym że to choroba, dowiedziałem się wczoraj ... Zawsze myślałem, że to po wypadku jaki miałem w dzieciństwie. Przez długie lata intensywnie ćwiczyłem różne dyscypliny, a od 20 lat ćwiczę na siłowni i czasem faktycznie coś bolało ... Nie przejmujcie się tym tak mocno, nie jest tak strasznie jak to opisują :-)

Czytając wszystkie wpisy wniosek nasuwa się sam - ci którzy zlekceważyli to że nie wolno uprawiać sportu - po latach nadal cierpią i pozostaje tylko operacja. Więc chyba warto sobie to dobrze przemyśleć i odpuścić na 2, 3 lata bieganie i treningi a szczególnie granie w piłkę. Najczęściej ta choroba przejawia się u 13 letnich chłopców więc nauczyciele WF też powinni w tym wieku ograniczyć piłkę i bieganie. Po 16 r. ż .ta choroba chyba już nie występuje i można bezpiecznie uprawiać każdy sport - w granicach rozsądku.

Gość Marysia

Mój syn też to miał, ale chodził na zabiegi jeszcze oprócz nie uprawiania sportu. Miał wtedy jakiś zabieg z lekiem, chyba krioterapię i coś jeszcze. Miał te zabiegi w gabinecie na Słomczyńskiego 12, więc tam na pewno pomogą jak się przyjdzie z taką diagnozą do nich. rehabilitacje.org tu jest ich rejestracja jak coś.Teraz jest w porządku, wrócił do sortu, nic nie boli, nic się nie dzieje. U niego wszystko leczenie trwało około pól roku.

U nas też sprawdziły się zabiegi rehabilitacyjne i jeszcze doustne uzupełnienie witaminy d3, odciążenie i zakaz sportu. Prowadził nas doktor Więcek w Krakowie, zna się na rzeczy. wystarczy go wpisać w przeglądarkę i wyskoczy, ma dużo gabinetów, więc da się umówić blisko domu.