Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Wycieki ropne i krwawienie po operacji przetoki okołoodbytniczej

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Sześć tygodni temu została u mnie wykonana operacja usunięcia przetoki okołoodbytniczej i w związku z tym mam pytanie.Po jakim czasie przestanę mieć wycieki ropne jak i krwawienia z rany pooperacyjnej i czy takie objawy to rzecz normalna po takim zabiegu?

Wiesz ja miałem to samo szczerze to chyba ci się niezagoi.Coś zadługo masz wyciek z rany.Ja bede mieć już 3 raz robione to samo.Jeśli chociaż troszeczkę zostało żle wycięte i coś pozostało to czeka cie nastepny zabieg.Pozdrawiam

Dziękuję Adrian za pocieszenie chociaż nie ma z czego się cieszyć ale przynajmniej wiem co mnie czeka tylko nie wiem czy zgłosić się do innego lekarzy czy dać się kroić temu samemu?

Gość stapler

Radzę leczyć się u tego samego lekarza. Lekarz taki zna dokładnie co Panu dolega, jaki rodzaj operacji wykonał, na jaką może się obecnie zdobyć, jak dalej Pana poprowadzić znając już obraz kliniczny choroby.

Serdeczne dzięki za radę,na początku czerwca mam iść na kontrolę do tego właśnie chirurga ,który mnie operował zobaczymy co zadecyduje.Jedna operacja wystarczy mi ,mam już dość przechodzenia znowu przez to samo ale cóż ludzie mają większe zmartwienia niż jakaś tam przetoka-pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia

10.06.2010.Zgłosiłem się do tego samego lekarza ,który mnie operował.Po obejrzeniu mnie zlecił wykonanie rektoskopii(ciekawe dlaczego za pierwszym razem tego nie zrobił?).Rektoskopie robił mi inny chirurg-kobieta i nic bidulka nie mogła znaleść ale ja jej zasugerowałem ,że ta przetoka jest prawie na samym końcu przewodu odbytowego i po wszczyknięciu jakiegoś tam fioletu już było wiadomo gdzie ten kanał przechodzi. Wycięła z rękawiczki gumowej tą część nadgarstkową czyli gumka i przewlekła przez tą przetokę i związała.Od wczoraj chodzę z tą gumką i trochę szczypie-podobno około 5 do sześciu tygodni i powinno się zagoić.Ogólnie oceniam ,ze kobita znała sie na rzeczy i wiedziała o co chodzi.Finał sprawy poznam za kilka tygodni.To wszystko co opisałem tak kolorowo nie wyglądało.Bardzo przyjemna rektoskopia a potem to przeciąganie gumki i wiązanie.Trochę się nastękałem ale mam nadzieje ,że to już ostatni mój pobyt w szpitalu na tą dolegliwość.