Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Nadciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego a laparoskopia i narkoza

Gość Kinga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mama takie pytanie dotyczace mojego przypadku. Poniewaz od 8 lat mieszkam w irlandii i nie ufam tutejszym lekarzom, glownie lecze sie na przemian w polsce platnie i publicznie w irlandii. Nie pracuje obecnie od wielu miesiecy i jestem na zasilku chorobowym, ktory ledwo starcza, duzo kosztuje mnie ciagle odwiedzanie lekarzy, bo niestety moja choroba wymaga ciaglych wizyt. kilka lat temu zdiagnozowano u mnie nadcisnienie plynu- mozgowo rdzeniowego.Biore codziennie lacznie 500 mg lek Diamox(polski odpowiednik to duramid). Choroba zwiazana jest rowniez z tak zwanym zespolem policystycznych jajnikow. Od kilku lat dokucza mi bol po prawej stronie w okolicy jajnika. Czasem bol jest tak koszmarny,ze nie jestem w stanie funkcjonowac 2 -3 tygodnie, nie spie po nocach, mam mdlosci. Lekarze w irlandii chca przeprowadzic laparoskopie, poniewaz ani MRI ani zwykle USG nie wykazuja zadnych widocznych zmian. W zwiazku z tym mam do pana pytanie - czy jest pan w stanie wyrazic swoja opinie na temat znieczulenia ogolnego przy nadcisnieniu plynu mozgowo-rdzeniowego? czy narkoza i srodki w niej wykorzystane sa bezpieczne? Juz raz bylam bliska utraty wzroku. chcialabym wiedziec, czy jest ryzko jesli tak to jakie? Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc. Ciezko jest uzyskac jakiekolwiek informacje ze wzgledu na rzadkosc tej choroby. Mieszkam w duzym miescie, mieszka tu prawie 100tys ludzi, szpital rejonowy ma srednio 1 przypadek rocznie z taka dolegliwoscia, dlatego nie maja doswiadczenia w tej dziedzinie.Kazda opinia jest dla mnie bardzo cenna. Pozdr autora i licze na pomoc.

Gość stapler

Znieczulenie ogólne jest najbezpieczniejszym znieczuleniem w tym przypadku i takie znieczulenie bym polecał. Oczywiście o Pani chorobie trzeba przed zabiegiem poinformować głównie anestezjologa, aby zastosował odpowiednie leki w czasie znieczulenia, które na pewno nie wpłyną nad podwyższenie ciśnienia płynu mózgowo-rdzeniowego.