Gość Ewa Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Proszę o przetłumaczenie wyniku rezonansu magnetycznego Cytuję*Zniesienie lortozy szyjnej.Wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe w odcinku od C3-C4 do C6-C7 pod postacia obniżenia i uogólninych wypuklin krążków m-kręgowych oraz wyrośli na krawędziach trzonów. Na tych poziomach modelowanie worka oponowego rdzenia i zwężenie obustronne kanałów m-kręgowych także przez osteofity.Zmiany największe na poziomie C5-C6 prawostronne ze znacznym zwężeniem prawego kanału m-kręgowego.Nierówności blaszki granicznej trzonu C7- raczej zapalno zwyrodnieniowe niż pourazowe. Proszę mi pomoc co ten wynik oznacza . Czy mógł spowodować to wypadek samochodowy który miałam w lutym tego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Raczej te zmiany są typu zwyrodnieniowego ponieważ taki obraz w rezonansie sugeruje przewlekłe, wieloletnie tło. Zmiany są dość zaawansowane, powodują zwężenia kanałów międzykręgowych co może wyzwalać silne dolegliwości. Dobrze by było w tej sprawie jeszcze skonsultować się z neurochirurgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Dziękuję za odpowiedź . Czyli wypadek nie miał nic wspólnego? Nadmieniam iż wcześniej nie miałam żadnych dolegliwości. Zaczęło się po wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Wypadek nie ma raczej żadnego wpływu na przedstawione zmiany w rezonansie magnetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi