Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Pozostawione nici nierozpuszczalne po operacji wycięcia macicy z przydatkami

Gość Lidka 51

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lidka 51

Miesiąc temu miałam operację wyciecia macicy z przydatkami.Na 6 dzień miałam usuwany szew zewnetrzny podbrzusza ale niestety pielęgniarki nie potrafily tego zrobić bo coś na srodku trzymało.Był to jeden 24 cm szew.Ustaliły,ze zostawia go a organizm sam go odrzuci.Niestety mijały 3 tygodnie po operacji a ja ciągle plamiłam,ciekło coś żółtawo-zielonego,co kilka dni krwawiłam krótko ale mocniejUdałam się do lekarza operujacego.Dał mi betadynę i jeszcze inne globulki i stwierdził,że to nici kaleczą od środka powodując dolegliwości.Na pytanie czy to sa rozpuszczalne nici odp...niestety nie do końca.Brzuch mam ciągle zbolaly,boli w okolicach pępka...boję sie jakiegoś większego stanu zapalnego,ktory miałam 8 miesięcy temu po zabiegu łyżeczkowania.Lekarz powiedzial mi,że po 3 tygodniach od jego wizyty prawdopodobnie bede miusiala zglosić się na zabieg....nie mam pojęcia co będą mi znów robili.Minął tydzień,nie widzę poprawy,oprocz tego,że nie krwawię ale przez pochwę sączy się zielonkawa wydzielina..Czy w jamie brzusznej też może dziać się cos niepokojącego?Co mam robić?......

Gość stapler

Trudno określić co się dzieje bez badania. Jeśli krwawi Pani z pochwy czy też są jakieś inne upławy (np. ropne) oznacza to jakiś stan zapalny w miednicy małej i nie ma nic wspólnego z pozostawionym szwem w podbrzuszu (taki szew zazwyczaj wrasta i pozostaje w ranie nie powodując żadnych implikacji klinicznych). Trzeba zgłosić się na kontrole według zaleceń ginekologicznych. Być może konieczne okaże się wykonanie dodatkowych badań np. kontrolnego USG czy też TK, aby wykluczyć np. ropnia w miednicy mniejszej. O wszystkim zadecyduje ginekolog po kontrolnym badaniu. Na podstawie tego badaniu zadecyduje czy konieczne są jakiekolwiek interwencje zabiegowe.

Gość Lidka 51

....dziękuję za odpowiedż.Kontrolne badanie mam za tydzień,na pewno się zgłoszę na nie.Uspokoiłam się trochę.....myślę,że do czasu wizyty kontrolnej nic więcej się nie wydarzy niepokojącego.Pozdrawiam serdecznie

mialam wyciecie macicy z przydatkami wynik histopatologiczny opisany jest cystadenofibroma serosum papillare ovarii bilaterals.salpinges sine laesionibus.leiomyomata corporis uteri.Endometrium inactivum.Endocervicitis chronica.Jesto po Lacinie czy jesto dobrze