Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Uszkodzenia odcinka szyjnego kręgosłupa po wypadku

Gość Ewa Łódź

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa Łódź

Witam. Miałam wypadek samochodowy .Na rozpoznaniu mam napisane Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego, Wielopoziomowa dyskopatia szyjna. Osteochondroza i wypuklina dyskowa C5-C6. Stan po urazie kręgosłupa szyjnego. Neurochirurg powiedział mi ze muszę mieć opercję jednego odcinka szyjnego . Boli mnie głowa szyja barki i drętwieje czasem ręka. Prosze o pomoc czy to coś poważnego? czy muszę zgodzić się na operację? I czy to skutki wypadku samochodowego ?(Dodam iż jestem juz po rehabilitacji , ale nie pomaga nadal boli.

Gość Ewa Łódź

Pragną dodać iz miałam robiny rezonans Cytuję*Zniesienie lortozy szyjnej.Wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe w odcinku od C3-C4 do C6-C7 pod postacia obniżenia i uogólninych wypuklin krążków m-kręgowych oraz wyrośli na krawędziach trzonów. Na tych poziomach modelowanie worka oponowego rdzenia i zwężenie obustronne kanałów m-kręgowych także przez osteofity.Zmiany największe na poziomie C5-C6 prawostronne ze znacznym zwężeniemprawego kanału m-kręgowego.Nierówności blaszki granicznej trzonu C7- raczej zapalno zwyrodnieniowe niż pourazowe. Proszę mi pomoc co ten wynik oznacza Dziękuję