Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przeszywający ból śródstopia po treningu

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Miesiąc temu wznowiłem treningi i od razu miałem ogromny problem ze stopami. Za każdym razem podczas biegania zaczynają mnie boleć okolice śródstopia, choć ból promieniuje od stępu do kostki. Początkowo myślałem, że jest to spowodowane nieprzystosowaniem kończyn do wzmożonego wysiłku, bądź też niefortunnym biegiem po nierównej powierzchni, jednakże ból utrzymuje się zbyt długo. Zastosowałem ponad 10 dni przerwy od wysiłku, jednakże po 15 minutach biegania ból wrócił. Dodam, że teraz trenuję football amerykański i biegam po trawie/gruncie (czyli w miarę miekkim podłożu) a wcześniej przez 7 lat trenowałem sprinty oraz 3 lata siatkówkę, tak więc uważam, że moje nogi są dobrze przygotowane do tego rodzaju wysiłku, choć ostatnio miałem 3 lata przerwy. Stosuję w miarę miekkie obuwie, zakupiłem również wkładki amortyzujące, stosuję wszystkie rodzaje maści (altacet, ben gay, fastum), stosuję zaówno zimne jak i ciepłe okłady ale nic nie pomaga. Po każdym treningu przez praktycznie 2 dni ledwo stąpam. Podejrzewam, że może to być złamanie/pęknięcie którejś z kości śródstopia, ale nie miałem żadnych obrzęków czy siniaków. Może naderwanie jakiegoś mięśnia lub nadszarpnięcie ścięgna? Tak żeby zobrazować ból: tak jakbyśmy boso przez kilkanaście minut biegali na placach po betonie - chyba każdy zna ten rodzaj bólu. Dodam, że z piętą wszystko jest w porzadku Do jakiego lekarza powinienem się udać? Czy tego typu konsultacje są bezpłatne?

Gość stapler

Wątpię w jakiekolwiek złamanie. To raczej jakieś przeciążenie stawów, nadwyrężenie przyczepów mięśni, ścięgien. Najlepiej w tej sprawie udać się do ortopedy. Trzeba w wcześniej mieć skierowanie do ortopedy od lekarza rodzinnego. Taka konsultacja jest bezpłatna.