Gość Marcin Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Od kilku miesięcy utrzymuje mi się poranne krwawienie z gardła* początkowo było ono powiązane z zatkanym nosem ale ten objaw ustąpił po leczeniu farmakologicznym. Lekarz rodzinny stwierdził, że był to zapalenie górnych dróg oddechowych z podrażnieniem zatok i przepisał antybiotyk. Leczenie nie dało rezultatu więc udałem się do laryngologa. Ten stwierdził, że przyczyną jest osłabiona śluzówka nosa i przepisał leki, które miały wzmocnić ją by zatrzymać krwawienie. Niestety przepisane leki nie pomogły. Krwawienie z gardła mam do dzisiaj. Ostatnio byłem na konsultacji u innego laryngologa, który zaproponował chirurgiczne wyprostowanie przegrody nosowej aby naczynia krwionośne na tym skrzywieniu mogły się zrosnąć i przestać krwawić. Chciałem się dowiedzieć czy mogą być inne przyczyny tego krwawienia, np. związane z krtanią czy też przełykiem? I co ewentualnie można zrobić? Czy powyższy zabieg chirurgiczny na pewno usunie problem? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Chciałem się dowiedzieć czy mogą być inne przyczyny tego krwawienia, np. związane z krtanią czy też przełykiem? - raczej nie, jeśli coś było nieprawidłowego w krtani zauważyłby to laryngolog, zaś krwawienie z przełyku daje inne objawy (krew zlewa się do żołądka, nie widać jej w gardle) I co ewentualnie można zrobić? - to zapewne naczyniaki w śluzowce zatok obocznych nosa oraz ścienczenie sluzówki Czy powyższy zabieg chirurgiczny na pewno usunie problem? - myślę, że tak skoro zaproponował to specjalista w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi