Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Jak długo trwa leczenie hormonalne torbiela jajnika?

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Panie doktorze ponad miesiąc temu z powodu mocno spóźniającej się miesiączki byłam prywatnie u ginekologa gdzie wykryto u mnie torbiel . Oto wyniki usg ginekologicznego : Trzon macicy przodozgięty , jednorodny echogenicznie o wym . dł.- 71 mm , AP - 42mm. Endometrium grubości 7 mm. W rzucie prawych przydatków torbiel o wym. 67x61 mm( cystic functionalis susp ) . Jajnik lewy o wym. 27x19 mm. Zat. Douglasa wolna . Pani doktor dla pewności co do leczenia skierowała mnie na konsultację do szpitala , gdzie po ponownym USG stwierdziła , że torbiel nie jest aż taki duży ( czy to możliwe , że dwa badania wykazały różnej wielkości torbiel ?) . Po konsultacji ze starszym lekarzem przepisała mi GRAVISTAT 250 i kazała przyjść za miesiąc . Podczas kontroli miałam ponownie robione USG , które podobno wykazały brak torbieli . Pani doktor ponownie skonsultowała się z innym lekarzem i powiedziała , że nie ma potrzeby dalszego stosowania tabletek . Mam jednak znowu problem z miesiączką , ostatnią miałam 11 kwietnia i od tamtej pory nic . Teraz moje pytania : 1. Czy to możliwe , że po jedno miesięcznej kuracji torbiel całkiem się wchłonęła ? 2. Czy mój problem z okresem jest związany z jeszcze nie wyleczoną jednak cystą ? 3. Czy powinnam w jakiś sposób wywołać miesiączkę ? Jeśli tak to w jaki sposób ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo się martwię . Dodam jeszcze , że w ciąży nie jestem , robiłam test - wynik negatywny . Z góry dziękuję za odpowiedź .

Gość stapler

1. Czy to możliwe , że po jedno miesięcznej kuracji torbiel całkiem się wchłonęła ? - tak może się stać, tak jak w rozpoznaniu przy pierwszym USG czyli cystic functionalis susp. co oznacza podejrzenie torbieli czynnościowej, rzeczywiście mogła to być torbiel czynnościowa, która powstała na skutek okresowego działania hormonów, po zaprzestaniu działania tego hormonu doszło do zaniku torbieli 2. Czy mój problem z okresem jest związany z jeszcze nie wyleczoną jednak cystą ? - być może to raczej zaburzenia hormonalne, może warto byoby wykonać badania hormonów płciowych we krwi 3. Czy powinnam w jakiś sposób wywołać miesiączkę ? Jeśli tak to w jaki sposób ? - najpierw przeprowadzić diagnostykę (np. kreślić poziom hormonów we krwi, kontrolne USG przezpochwowe), a dopiero potem podjąć odpowiednie działania, o wszystkim musi zadecydować ginekolog