Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Infekcja bakteryjna żołądka

Gość agusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam dolegliwości ze strony żołądka. Wykonano mi gastroskopię. przełyk prawidłowy. Żołądek wpust sprawny. W dnie treść wodojasna, błona śluzowa w części przedodźwiernikowej przekrwiona. Odźwiernik drożny, symetryczny. Okolica podwpustowa i sklepienie czyste. Test ureazowy. Dwunastnica opuszka bz. Zdiagnozowano przewlekły nieżyt żołądka i infekcję bakteryjną. Co teraz powinnam zrobić?

Jeśli tą bakterią jest Helicobacter Pyroli to powinnaś wziąść antybiotyki przepisane przez lekarza i powtórzyć potem test ureazowy celem potwierdzenia ich eradykacji. Dolegliwości powinny ustąpić.

Tak test na ta właśnie bakterię wyszedł dodatni. Stąd infekcja bakteryjna. Ale leków nie mam przepisanych co teraz. A i dodam, że od dnia gastroskopii mój żołądek bardzo bardzo mnie boli mam kłujące bóle i skurcze a i na dodatek silne rozwolnienie w dwa dni po przebytej gastroskopii. Czemu czy tak to się odbywa. Odczuwam wielki dyskomfort ze strony żołądka jakby uczucie nudności...Przykre te dolegliwości. A co z tym przekrwieniem czy one mogą krwawić..?o Co tu chodzi?

Gość stapler

Trzeba zastosować odpowiednią farmakoterapię czyli 2 antybiotyki przez 10 dni oraz lek obniżający wydzielanie kwasu solnego przez śluzówkę żołądka (inhibitor pompy protonowej) przez przynajmniej 4 tygodnie. Obraz gastroskopii wskazuje na zapalenie błony śluzowej żołądka. Z takiego przekrwienia jeśli przyjmuje się odpowiednie leki nie krwawi się. Rozwolnienie zapewne jest sprawą niezależną od gastroskopii i być może jest spowodowany zakażaniem wirusowym jelita grubego. Najlepiej, aby Pani leczeniem zajął się gastroenterolog.

Czyli mam rozumieć, że błona śluzowa skoro jest przekrwiona teraz bez leków może być przyczyną ewentualnych krwawień. Czy to może mieć skutek w mojej anemii.A z tym rozwolnieniem do dziś mnie boli brzuch..W mojej miejscowości nie ma takiego specjalisty jak gastroenterolog.A czy po zakończeniu lecznia czeka mnie kolejne badanie gastroskopijne?