Gość marta Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Witam Serdecznie,mam 25 lat,wykryto u mnie torbiel lewego nadnercza o srednicy 92 mm z zwapnieniem w scianie,chcialam zapytac czy to jest grozne??? I jak mozna to leczyc ewentualnie usunac. Zaznacze ze mam czasami silne bole w okolicy tego miejsca,ale lekarz stwierdzil ze to raczej nie ma zwiazku. Prosze o odpowiedz. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Torbiele to zmiany łagodne. Zwapnienie w ścianie świadczy o przebytym stanie zapalnym tej torbieli. Taka torbiel wymaga tylko obserwacji czyli okresowego USG jamy brzusznej czy tez tomografii komputerowej. Oczywiście trzeba w tej sprawie jeszcze skonsultować się z endokrynologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 mam zwapnienie prawej strony nadnercza czy to jest groźne ... ??? czym to się leczy ??? czt to jest rak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Takie zwapnienia najczęściej świadczą o przebytym stanie zapalnym powodującym zwyrodnienie nadnercza typu zwapnienia. Z reguły taki stan nie wymaga leczenia jeśli nie powoduje deficytu w wydzielaniu hormonów nadnerczy. Oczywiście wynik należy skonsultować z lekarzem kierującym na badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi