Gość michał Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Witam serdecznie! Niedawno wykryłem u siebie guzka z tyłu głowy. Jest on twardy, nieruchomy, niebolesny (nawet przy dotykaniu go). Czy to może być kostniak? Jeśli tak to czy należy go usuwać i ew. jak taki zabieg wygląda - w Internecie znalazłem rozbieżne informacje: z jednych wynika, że jest to krótki zabieg, po którym pozostaje się ok. 2 dni w szpitalu, natomiast z innych, że jest to skomplikowany zabieg, trwający 5-6 godzin, w którym wykonywane jest cięcie wieńcowe, a pobyt w szpitalu wynosi ponad 2 tygodnie. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Najpierw trzeba stwierdzić czy na pewno jest to kostniak. Najczęściej w takiej lokalizacji powstają kaszaki, które czasami mogą być nieruchome (zabieg usunięcia kaszaka jest bardzo prosty i nie wymaga hospitalizacji). Musi Pan najpierw w tej sprawie udać się bezpośrednio do chirurga. Prześwietlenie czaszki rozwiąże problem w razie wątpliwości. W przypadku usuwania kostniaka wszystko zależy od ośrodka, w którym taki zabieg byłby wykonywany (nie ma w tym względzie reguły czy też standardów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KASIA Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Hej :):) co do kostniaka-to przeszłam w tym roku dwie operacje(1-styczeń,2-maj)zatoki czołowej-i każda z nich była inna.Po obu troche cierpiałam,ale już dochodze do siebie:):) Chodź rokowania nie są zbyt miłe!!!Może wrócić-za 20lat i może mieć-1 mm,a może wrócic za 2 tygodnie i może mieć 5cm!!! Ale mam 33 lata i nie zamierzam się poddać:):):) ŻYCIE JEST JEDNO!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi