Gość Katarzyna Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Witam, Chciałabym się dowiedzieć co oznacza wynik badania, który otrzymałam (pobranie wycinka skóry z otoczki brodawkowej) Wynik : Naevus melanocyticus iunctionalis oraz fragment skóry z cechami akantozy oraz przewlekłymi naciekami zapalnymi. Dodam, że mam lat 19 i tą zmianę piersi mam już od pół roku i stale się to powiększa. Od 4 miesięcy odsyłano mnie od przychodni do przychodni i do tej pory nie zostały podjęte żadnego typu działania. Chciałabym się dowiedzieć co dokładnie oznacza wynik badania oraz czy jest to coś poważnego i jakiego typu mogą być podjęte działania. Raczej nie chciałabym mieć tego usuniętego chirurgicznie gdyż nie wiem czy nie musiał być wraz ze zmianą usunięty sutek. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Naevus melanocyticus iunctionalis - oznacza znamię melanocytarne (z komórek barwnikowych skóry) złożone Akantoza to pogrubienie warstwy kolczystej nabłonka wielowarstwowego płaskiego czyli naskórka. Brak cech nowotworu. Zmiana jest do obserwacji. W razie nagłego powiększania się zmiany lub zmiany jej formy strukturalnej być może okaże się, że będzie niezbędne usunięcie jej w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hania Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Odebrałam wynik badania histopatologicznego (usuwane znamię barwnikowe uda) - Naevus melanocyticus iunctionalis. Excisio completa. Co on oznacza? Czy to łagodna zmiana? Czy to ta sama zmiana co- podobnie pisana- naevus melanociticus junctionalis. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Naevus melanocyticus iunctionalis. Excisio completa. - oznacza znamię melanocytarne (z komórek barwnikowych skóry) złożone. Wycięte w całości. Leczenie zakończone. Znamię usunięto w całości. Zmiana jest łagodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi