Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Twarde bąble na napletku i jądrach

Gość Max

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnimi czasy zaczęły mnie zastanawiać zmiany na penisie. Początkowo ignorowałem je gdyż występują odkąd sięgam pamięcią. Otóż na jądrach znajdują się twarde kropki wyglądem przypominające pryszcze z których na moje oko wyrastają włosy. Fakt ten by mnie nie zaciekawił ale zauważyłem iż te pryszcze są również na prąciu w pobliżu jąder. Nie swędzą, nie bolą, nie da się ich wycisnąć. Innym problemem z którym chciałbym się zwrócić o pomoc jest wysypka na napletku. Małe białe kropki występujące w dość dużych skupiskach na całym napletku które również nie dają się o sobie znać ani nie da się ich pozbyć metodą mechaniczną. Czy te dolegliwości są ze sobą powiązane? Czy da się je wyleczyć domowymi metodami czy konieczna jest wizyta u lekarza? Z góry dziękuje za pomoc!

Gość stapler

Takie zmiany raczej świadczą o tym, że są to prosaki czyli zaczopowane gruczołu łojowe jakich bardzo dużo jest w tej okolicy. To tylko defekt kosmetyczny bez znaczenia klinicznego. Z reguły należyta higiena tej okolicy ciała powoduje wycofanie się takich zmian. Jeśli jednak do tego nie dojdzie trzeba by w tej sprawie skonsultować się z dermatologiem.

O higienę dbam więc to raczej nie ona jest powodem tych zmian. Czytałem na innych forach internetowych że w okresie dojrzewania (mam 17 lat) takie zmiany mogą zajść więc jestem już spokojny. Dziękuje za pomoc!