Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Escherichia coli bakteria enterococcus faecalis

Gość wioleta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wioleta

Witam Panie Doktorze.Mam dziecko w wieku 2,5 roczku.W tamtym roku we wrześniu trafiła do szpitala z podwyższonymi erytrocytami i leukocytami.Miała 150 w jednym i drugim.Z tego ja wyleczyli,ale po wyjściu ze szpitala zrobiłam jej posiew moczu i wyszła tam bakteria escherichia coli.Dostawała przez tydzień antybiotyk clacid,potem przez 10 dni furaginum, a nastepnie przez 3 miesiące uro-vaxom.Potem znowu furaginum i urinal przez 10 dni.Trwa to już kilka miesięcy.Pare dni temu miałam jechać z dzieckiem do nefrologa do kontroli i był potrzebny posiew moczu i zwykły mocz.W posiewie moczu tym razem wyszła bakteria Enterococcus faecalis,ale już bakterii escherichii coli nie ma.Zwykłego moczu nie udało mi się pobrać i nie pojechałam do kontroli mam przesuniętą wizytę.Panie Doktorze nie wiem co mam dalej robić.To jest małe dziecko i boje sie ciagle truć ja antybiotykami i to wcale jej nie pomaga.Bardzo prosze o pomoc.Liczebność tej baktrii to *100 000/ml.

Gość stapler

Trzeba skontaktować się z nefrologiem. On po analizie wszystkich badań musi zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Miano bakterii nie jest duże, a bakteria pochodzi z zanieczyszczenia układu moczowego kałem. Możliwe, że okaże się, że wystarczy zastosować łagodne środki odkażające mocz (ważny jest też wynik badania ogólnego moczu). patrz artykuł na stronie: http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?1722

Witam.jestem mamą 8 letniego Oskara i w zeszłym roku syn trafił do szpitala z ostrym bólem brzucha,najpierw podejrzewali zapalenie wyrostka robaczkowego ale okazało się,że nie.CRp miał prawie 400 więc myśleli że to sepsa,póżniej że zapalenie opon mózgowych miał nawet robioną punkcję dopiero po paru dniach kiedy syna ciągle bolał brzuch zrobili dodatkowe badania i stwierdzone że ma Enterocbacter fecalis(enteroccus faecali)w końcu podali odpowiednie leki i zaczął się lepiej czuc.W szpitalu spędził dwa tygodnie.leki augmantin es,furagin,lacidofil.nigdy więcej takich przejśc.anna