Gość Sonia Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 We wrześniu miałam całkowicie wyciętą tarczycę z powodu guza pęcherzykowego w lewym płacie tarczycy. Badanie histopatologiczne wykazało: Adenoma folliculare et struma parenchymastosa lobi sinistri glandulae thryoideae. Płat lewy tarczycy o wym, 3,5x2x2 cm ze słabootorebkowanym guzkiem o śr. 0,5cm. Pozostały miąższ o strukturze miąższowej. W kwietniu miałam usg tarczycy z opisem: Przy krtani, w loży po lewym płacie obszar o obniżonej echogeniczności i wym. 5x4,5mm, z obfitym ukrwieniem zajmującym obszar 6,3x5mm - wznowa. Do obserwacji węzeł szyjny na wysokości zmiany o wym: 9x4mm, bez ukrwienia. Loża po prawym płacie bez zmian. Okoliczne węzły chłonne w normie. Jestem oczywiście umówiona do endokrynologa, ale dopiero za 2 tygodnie. Czy mogłabym prosić o interpretację usg? Czy to może oznaczać kolejną operację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Guzek nie jest duży. Trudno ocenić na podstawie USG czy jest to znowu guzek pęcherzykowy czy też jakiś guzek typu zwyrodnieniowego (koloidowy). Sugeruje wykonanie biopsji cienkoigłowej zmiany oraz powiększonego węzła chłonnego. Dopiero po wyniku biopsji cienkoigłowej będzie można coś bliżej powiedzieć. O wszystkim musi zadecydować endokrynolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi