Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Usg tarczycy ,wynik

Gość basia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wlasnie zrobilam usg tarczycy , Wynik tsh jest idealny 2,570,,, ft 4 tez , Usg Tarczyca polozona typowo . Plat prawy Ok.21#15#38ml,,,,,,,,,,, /6 ml Plat lewy OK.21#11#37ml,,,,,,,,,,, /4ml OBYDWA platy w calosci o obnizonym echu . W PP /w srodkowym segmencie ,zewnetrznie guzek o nieco obnizonym echu ok.9#8 mm W PL /dolnym biegunie dwa sasiadujace ze soba guzki slabo odgraniczone o nieco obnizonym echu ok.8#7mm i 7#7mm Bez cech wzmozonego przeplywu naczyniowego w opcij PD Nie uwidoczniono powiekszonych wezlow chlonnych WSKAZANA KONSULTACJA ENDOKRYNOLOGICZNA czy jest inny wskaznik jak TSH ,,,ktory swiadczy o chorobie tarczycy ,,? niby sie mowilo ze mam hashimoto ale tsh jest ciagle OK ,Teraz pani dr. powiedziala ze wyniki idealne / przedtem troszke podwyszone lub w gornych granicach / Mam klopoty ze zdrowiem ,i nie wiem czy majac dobre tsh -moge winic tarczyce za to ? czy moje usg moze wskazywac na problem z tarczyca -czy dac sobie spokoj dokad tsh jest w normie ? i czy konieczna jest biopsja takich guzkow , dziekuje i przepraszam za tyle pytan ,,pozdrawiam mam 42 lata ,

Gość stapler

Aby stwierdzić czy to choroba Hashimoto można wykonać dodatkowe badania z krwi oprócz TSH. W surowicy krwi pacjentów z chorobą Hashimoto stwierdza się wysokie miana przeciwciał przeciw peroksydazie tarczycowej (anty &#8211* TPO) i tyreoglobulinie (anty &#8211* TG). Jeśli TSH jest w granicach normy to raczej z funkcją wydzielniczą tarczycy jest wszystko w porządku i raczej nie powinny występować dolegliwości z nią związane. Guzki w tarczycy są raczej niewielkie jednak do rozważenia wykonanie biopsji cienkoigłowej, o której musi zadecydować prowadzący endokrynolog.