Gość Tola Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Co to jest torbiel korowa na nerce i czy powoduje jakieś dolegliwaści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Nerka zbudowana jest z rdzenia i kory. Ta torbiel zlokalizowana jest w korze, czyli strukturze otaczjącej rdzeń nerki. Najczęściej nie powodują żądnych objawów, ale może występować ból w boku, ucisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tola Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Ja mam w górnym biegunie nerki torbiel 15mm-18mm, w dolnym biegunie torbiel korową 22mm i zwapnienie. Często mnie boli pod żebrami i w boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tola Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 A co można zrobić z tymi zmianami? Można je leczyć farmakologicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stanisław Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Mam torbiel korową lewej nerki-olbrzym ponad 10 cm średnicy. Dotychczas jest odpompowywana strzykawką co jakiś czas. Boję się, że kiedyś pęknie. To ponad litr płynu i zakażenie. Co robić? Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CKK Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Można poprosić o zabieg o nazwie LAPAROSKOPIA - podobne do punkcji (bardzo mało inwazyjne) i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aga Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Cześć, ja mam 16 torbieli na obu nerkach łącznie, 4 największe maja ponad 7 cm ale lekarz nic mi nie mówił o odpompowywaniu... czy to spowalnia rozwój choroby, usg mam robione raz w roku i od zeszłego wzrost torbieli poszedł strasznie do przodu ( 11-13 mm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam. Odebrałem badanie TK. * W biegunie górnym nerki prawej torbiel korowa śr. 9 mm* Czy to jest coś groźnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witajcie! Dzisiaj po badaniu USG też u mnie stwierdzono rorbiel lewej nerki12 mm. Pani dr powiedziała,że te zmiany występują u co drugiej osoby. Tak więc spokojnie i do kontroli co jakiś czas. Pozdrawiam zaniepokojonych i nie tylko... Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stanislaw N Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 czy sa jakies lekarstwa na usuniecie torbieli bardzo prosze o odpowiedz (mam torbirla 25mn) z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Dziś po badaniu Tom.Komput.stwierdzono torbiel korową lewej nerki o śr.6mm.Moje badania wykonywane są co 3 miesiące ze względu na chorobę nowotworową o nazwie GIS(o wysokim stopniu złośliwości).Nigdy nie miałam na nerkach torbieli.Czy to może być przerzut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gadomska henryka Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 mam torbiel na nerce prawej wielkości 41mm 31 mm w maju miałam robione usg torbiel miał 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EWA Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Mialam robione usg ultrasonograficzne stwierdzili ze mam w obu nerkach umiarkowanie poszerzone UKM.I pojedyncza torbielka korowa Sr.11 mm.no i duze naczynia jamy brzysznej nieposzerzone Z ZAZNACZONYMI ZMIANAMI MAZDZYCOWYMI .....JUz sie boje co to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Miałem torbiel nerki w górnym biegunie o wymiarach 10x10x7 cm. Jedyne możliwe leczenie tak dużej torbieli polegało na endoskopowej e-koagulacji ściany torbieli (*spaleniu*). Po zabiegu torbiel miała wymiary o połowę mniejsze a sam zabieg miał na celu to, by torbiel nie produkowała dalej płynu. Po roku na kontrolnym badaniu USG torbiel miała wymiary ok. 1 cm więc zaczęła się wchłaniać. Leczenie mniejszych torbieli polega na jej nakłuciu, usunięciu zawartości i podania leku powodującego zahamowanie produkcji płynu przez jej ścianę. Leczenie większych to zabiegi endoskopowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bozena Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 ja mam torbiele korowe sr 22 i12 prosze teraz o odpowiedz Jak to sie leczy, przy tej wielkości? U jakiego lekarza się leczy tę chorobę? Proszę o odpisanie jak najszybciej bo bardzo się martwię i stresuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janek Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Mam torbiel korową 25 mm, lekarz urolog zalecił przejść na dietę bezsolną. Czy ta metoda powduje zmniejszenie sie torbieli bez inwazji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANNA Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 ja mam torbiel 15 centymetrów zarąbiście kuje a lekarze mówią ze to piasek w moczu i tak kuje bo schodzi a torbiel to nic grożnego tylko wyprostować się nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mania Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 torbile i choroby nerek leczy się u urologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość łucja Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Też mam torbiele korowe1-15 mm prawej nerki, cały czas pobolewają mnie plecy w okolicy nerek. Jest to tępy ból ale dokuczliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jan Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 mam torbiel na lewej nerce a strasznie boli mnie z prawej strony w pachwinie bylem 2 razy u lekarza na usg ale on twierdzi ze tam nic nie ma co moze powodować taki dokuczliwy ból??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jan Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 prosze pomóc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maria Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 też mam zdiagnozowaną dzisiaj torbiel korową nerki prawej o średnicy ok.50mm.Boję się - nie mam pojęcia gdzie to i jak się leczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość torbiel Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Nie ma sensu tu pisać, ponieważ i tak nik nie odpowiada na pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Torbiel korowa mozna nakuć , robi to urolog , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Torbiel o średnicy 50 mm tak jak napisałaś nadaje sie do nakucja lub laparoskopia , ale musisz wiedzic czy Ci rosnie sprawdzaj przez usg i wtedy sie decyduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi