Gość Patrycja Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Mam 26 lat i mam guzek na tarczycy po zrobieniu USG wyszło struktury heterogenne- w prawym płacie normoechogeniczny guzek z halo,przekrwiony wewnątrz i na obwodzie 22-14-17mm,i zalecił leczenie operacyjne ale najpierw zrobić biopsje i zależy od winików czy wyciąc tylko guzek czy cała tarczyce czy naprawde tego typu guzki trzeba wycinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Tak trzeba, gdyż guzek jest duży i podejrzany o proces nowotworowy. Sama biopsja nie da 100% odpowiedzi czy jest to nowotwór (materiał tylko komórkowy z biopsji cienkoigłowej nie wykrywa pewnego typu nowotworów tarczycy). Jeśli jednak już w czasie biopsji będzie rozpoznany nowotwór trzeba będzie usunąć całą tarczycę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Właśnie sie dowiedziałam że ten guzek urósł bo poprzez biopsje nic nie wskazywało że dzieje sie cos złego na teraz znowu jestem skierowana na biopsję i boje sie ze jest cos nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi