Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Skutki uboczne środków antykoncepcyjnych

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :) Niedawno miałam usuwany jajnik na którym miałam torbiel. Byłam z wynikiem histopatologicznym u Pani Ginekolog, która przepisała mi Yasminelle. I wszystko było by w porządku gdyby nie fakt, iż czytając ulotkę znalazłam szereg skutków ubocznych, działań niepożądanych (zakrzepica, zator płuc, guz piersi, torbiele, zawał) itp. W broszurce pisze również, że jeśli w rodzinie występowały choroby wątroby powinnam przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem (moja mama ma żółtaczkę oraz ostre zapalenie wątroby). Czy powinnam zgłosić to lekarzowi by zmienił mi hormony? No i czy powinnam obawiać się licznych skutków ubocznych o których napisałam wcześniej? Kolejna sprawa: Czy powinnam zaprzestać chodzenia na solarium, jeśli nie, to w jakim czasie od operacji mogę z solarium korzystać? Może powinnam opalać się w bluzce dla bezpieczeństwa... Pozdrawiam

Czy powinnam zgłosić to lekarzowi by zmienił mi hormony? - oczywiście należałoby ponownie skonsultować się z ginekologiem i wyjaśnić mu swoje obawy związane z funkcją Pani wątroby (trzeba by wykonać przed zażyciem tych leków badanie oceniające funkcje wątroby) No i czy powinnam obawiać się licznych skutków ubocznych o których napisałam wcześniej? - to bardzo wielka rzadkość, statystycznie nie należy się praktycznie takich objawów obawiać Czy powinnam zaprzestać chodzenia na solarium, jeśli nie, to w jakim czasie od operacji mogę z solarium korzystać? - można już się opalać tylko bliznę (blizny) po zabiegu przynajmniej przez pół roku przykrywać plastrem