Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Rak jelita z naciekiem na macice i tylną ścianę miednicy

Gość Anna

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc, otoz u mojej 86 letniej mamy wystapila biegunka z krwia, ostre bole brzucha i straszne meczarnie przy oddawaniu stolca. Byla w szpitalu gdzie trzymano ja na oddziale zakaznym a po 2 tyg. bole i biegunka ustapily. Wypisano ja do domu. Po kilku miesiacach wszystko wrocilo od nowa. Podjelismy leczenie prywatnie. Zrobiono kolonoskopie, USG oraz tomograf.Wyniki z pobranych wycinkow wykazaly ze jest to zlosliwy rak jelita grubego.Tomograf pokazywal dodatkowo zgrubienia na macicy. Lekarz chirurg nie byl w stanie udzielic dokladnej odpowiedzi dopoki nie otworzy jamy brzusznej. I tak 30 kwietnia podjeto sie operacji, jednak poza wylonieniem stomi nic nie dalo sie zrobic.Okazuje sie ze jest to duzy guz (lekarz mowil ze nie mogl go objac dlonia) dolnej odbytnicy esiczej z naciekiem na macice i tylna sciane miednicy. Jest nieoperacyjny. Lekarz powiedzial ze nie ma przezutow na watrobe ani na wezly chlonne. mama wrocila do domu i szybko powraca do normalnego zycia. Do kontroli jedziemy za miesiac. Czy mama ma szanse zyc normalnie jeszcze przez jakis okres czasu? Lekarz nas uspokajal ze nie ma przezutow i ze mama ma szanse na kilka lat zycia ze stomia. Jestem w rozpaczy, nie wiem co myslec i co robic.