Gość viola Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Dwa lata temu przy badaniu USG jamy brzusznej znaleziono u mnie guzy na nadnerczach.Lekarz endokrynolog co pół roku wysyła mnie na TK lub USG i właściwie to wszystko czyli sprawdza czy są i jakie mają rozmiary .Ostatni wynik ze stycznia 2010r :*Nieregularnie pogrubiałe oba nadnercza * w prawym wyodrębnia się guzek o wymiarach 35mmx26mm ,w lewym 31mmx26mm.Ujemne wartości współczynnika gęstości guzków obu nadnerczy w fazie natywnej wskazują na gruczolaki kory.* Jak długo można chodzić z takimi guzkami i czy one mogą się uzłośliwić ?Czy nie można ich zlikwidować farmakologicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nina Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy są czynne hormonalnie. Ja miałam gruczolaka ok. 2,7 cm. Był czynny hormonalnie i był to Zespół Cushinga. Jestem już trzy lata po operacji i nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi