Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Niewyjaśniony ból w prawej pachwinie

Gość Katarzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Szukam pomocy, od 4 m-cy boli mnie prawa pachwina. Zaczęło mnie boleć 2 dni po porodzie, potem miałam problemy ze skurczaniem się macicy, 2 tyg. po urodzeniu dziecka miałam krwotok, leżałam w szpitalu tydzień, sprawa macicy w miarę się uspokoiła po 2 łyżeczkowaniach. Wróciłam do domu, a bolało mnie nadal. Odwiedziłam już gastrologa, urologa, ginekologa kilkanaście razy, chirurgów dwóch i nikt nie powie mi, co mi jest. Boli mnie prawa pachwina, czasem ból przechodzi na biodro, ale gdzieś od środka. Nie jest to ból czegoś, co da sie *namacać*. Ból jest najczęściej w pachwinie, coraz mocniej mnie boli, jest to ból jakby szczypiący, czasem jakby mnie coś ugniatało. Chirurg podejrzewał przepuklinę udową, na nast. wizycie wykluczył ją. Ostatnio stwierdził powiększone węzły chłonne, drugi chirurg tez stwierdził powiększone węzły chłonne, obaj kazali iść na usg pachwiny, antybiotyku nie zlecili. Antybiotyków zażyłam sporo po porodzie, aby nie powstał stan zapalny po krwotoku. Badanie crp jest dobre, 0,17, a więc niskie. Usg brzucha (2x) też w porządku. Ginekolog wykluczył sprawy kobiece, kazał przestać mi myśleć, że jeśli zaczęło mnie boleć 2 dni po porodzie, to ma to związek z porodem. Jakie mogę wykonać badania, by móc to wyjaśnić? Leukocyty we krwi mam lekko ponad normę. Usg pachwiny za 1.5 miesiąca, juz martwię się, czy to nie rak. Czy przepuklina udowa może się tworzyć tak długo i czy to może być to? Czy węzły chłonne mogę mieć powiększone z powodu nadal poszerzonej jamy macicy? Bardzo proszę o odpowiedź/wskazówki.

Gość haemophilus

Trzeba poczekać na usg pachwiny. Po wyniku będzie można stwierdzić prawdopodobną przyczynę ich powiększenia. Możliwe, że powodem są zmiany zachodzące w macicy. Raczej nie jest to żadna choroba nowotworowa, więc proszę myśleć pozytywnie.