Gość Agnieszka Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam! Mam 35 lat i guzek na godzinie 11 w prawej piersi. Jestem już po wszystkich koniecznych badaniach, mam też ustalony termin zabiegu. Guz został opisany w sposób następujący: T2 N0 Mx (znam znaczenie tych symboli!) i czeka mnie resekcja kwadrantu piersi( w pierwszym etapie)- fragment w nawiasie na skierowaniu jest mało czytelny, więc nie jestem pewna, czy dobrze odczytałam. Dodam,że wynik biopsji brzmi: treść białkowa z obecnością komórek nabłonkowych wykazujących cechy dysplazji. Cellulae suspecte (znam znaczenie tego terminu!). Chciałabym wiedzieć,co właściwie w moim przypadku oznacza pojęcie resekcji? Czy podczas zabiegu zostanie usunięty tylko guzek czy także okoliczne węzły chłonne? Dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Podczas zabiegu zostanie usunięty guzek wraz z duża częścią tkanki sutkowej otaczającej (przynajmniej po 2 cm z każdej strony guzka). Materiał zostanie przesłany do badania histopatologicznego. Jeśli okaże się, że nie jest to rak leczenie zakończy się. Jeśli to będzie rak będzie dodatkowo usunięta cała zawartość dołu pachowego (wraz z węzłami pachowymi) i następowa radioterapia i może chemioterapia. Wszystko będzie zależało od wyniku badania histopatologicznego tkanki pooperacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi